Minden második bécsi lakos bevándorló

Vágólapra másolva!
A választókorú bécsiek negyede külföldi állampolgár, ezért kevesen szavaznak.
Vágólapra másolva!

Bevándorló háttérrel rendelkezik a bécsiek 49 százaléka, s köztük kiemelkedően sokan vannak olyanok, akik magas végzettségük ellenére is leginkább rosszul fizetett állásokat töltenek be - derül ki az osztrák főváros vezetése által készített friss felmérésből.

A Bécsben élők fele külföldön született vagy legalább egyik szülője nem osztrák. 18 százalékuk második, 31 százalékuk pedig első generációs bevándorló. Mindemellett a bécsi lakosok 23 százalékának van külföldi útlevele.

Mélyről indulnak

Az 1990-es évek második fele után érkezettek több mint 50 százalékának van érettségije, mégis általánosságban elmondható, hogy a bevándorlók, főleg az Európai Unión kívüli országból érkezők csak nehezen kapnak a végzettségüknek megfelelő munkát. A felsőfokú végzettségűek harmada segéd- vagy betanított munkásként, szerényebb bérért dolgozik. Az EU-n kívülről érkező családoknak éves szinten 15 ezer eurós nettó bevételük van, nyolcezer euróval kevesebb, mint azoknak a családoknak, ahol nem élnek bevándorlók. Ezen családok keresete az elmúlt tíz évben tíz százalékkal emelkedett, míg a bevándorló családok éves jövedelme ez idő alatt változatlan maradt.

A vizsgálatból még az is kiderül, hogy a választókorú bécsiek 24 százaléka külföldi állampolgár, tehát nem jogosult a szavazásra. A felmérést ismertető városi tanácsos a választáson való részvételi lehetőségek kibővítését vetette fel. A kutatás 2008 és 2012 után immár harmadik alkalommal jelenik meg.