Vlagyimir Putyin érzései semmit sem változtak

SQUARE FORMAT 2527099 Russia, Vladivostok. 11/13/2014 November 13, 2014. President Vladimir Putin gave an interview to the TASS information agency on the upcoming G20 summit in Brisbane. Michael Klimentyev/RIA Novosti
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
A G20-as csoport ausztráliai csúcstalálkozójára készülő orosz államfő tagadta, hogy megromlottak volna kapcsolatai a német kancellárral. Vlagyimir Putyin az Oroszországgal szembeni nyugati büntetőintézkedéseket a nemzetközi joggal ellentétesnek tartotta pénteki interjújában.
Vágólapra másolva!

Az orosz elnök a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet szombaton kezdődő kétnapos tanácskozása előtt nyilatkozott a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek, s közölte, hogy Angela Merkelhez hasonlóan őt is az érdekek és nem a személyes rokonszenv vagy ellenszenv vezérlik a kapcsolattartásban.

Nem érzékelt változást

Vlagyimir Putyin kérdésre válaszolva azt mondta, nem érzékeli, hogy kapcsolatai Angela Merkellel az utóbbi időben feszültté váltak volna."Éppen ezért semmilyen lényeges változást nem látok a kapcsolataink jellegét illetően" - mondta. Közölte, hogy a tervek szerint találkozik a német kancellárral a G20-as csoportnak az ausztráliai Brisbane-be szervezett csúcsértekezlete alkalmával.

Korábban Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója arról is tájékoztatott, hogy Putyinnak Brisbane-ben több kétoldalú találkozót is előkészítettek. Az elnök a tervek szerint David Cameron brit kormányfővel és Francois Hollande francia államfővel is találkozik.

A szankciók mindenkinek ártanak

Az interjú során Putyin a Kreml Ukrajna-politikája, a délkelet-ukrajnai szakadárok támogatása miatt Oroszországgal szemben alkalmazott nyugati büntetőintézkedések ellen azzal érvelt, hogy azok mindenkinek ártanak: a szankciókat alkalmazó országoknak, de az olyan nemzetközi szervezeteknek is, mint a G20, és ellentétesek a nemzetközi joggal.

Az orosz államfő ugyanakkor hiábavalónak tartja, hogy a csúcstalálkozón felvessék az Oroszországgal szembeni szankciók kérdését. Mint mondta, a büntetőintézkedésekről aszerint születnek a döntések az országcsoportokban és nemzeti szinten, "ahogy partnereink értelmezik saját geopolitikai érdekeiket". Közölte, hogy ezt (a szankciós politikai értelmezést) hibásnak tartja.

Vlagyimir Putyin Forrás: AFP/RIA Novosti/Michael Klimentyev

Mindenki választásoktól választásokig él

Putyin úgy vélte, mindezek ellenére arra számíthat, hogy Brisbane-ben a csoportbeli partnerekkel a nemzetközi kapcsolatok fejlődésének kilátásairól tud szót váltani. Sajnálattal állapította meg, hogy a politikai és biztonsági kérdéseket illetően a világ országaiban korlátozott előrelátás érvényesül, mert "mindenki választásoktól választásokig él".

Elegendő tartalékuk van

Az orosz elnök azt is hangsúlyozta az interjúban, hogy Oroszország elegendő tartalékokkal rendelkezik, és készen áll arra, hogy ellenálljon a gazdasági válság újabb hullámának. Az orosz kormány forgatókönyveket dolgoz ki a legkülönfélébb eshetőségekre, így felkészül a kőolaj világpiaci árának erőteljes zuhanására is - tette hozzá.

Putyin elmondta, hogy adott gazdasági helyzetben az orosz kormány kész felszabadítani a Nemzeti Jóléti Alapban felhalmozott tartalékokat, de nem áll szándékában azokat "esztelenül elherdálni". A tartalékokat "nem a pillanatnyi problémák" megoldására akarják fordítani. "Óvatosan bánunk az aranytartalékokkal és a kormány tartalékaival" - mondta.