Az Ajdar dezertőrjeitől rettegnek Kijevben

2014.11.15. 08:22

Magukat az ukrán Ajdar zászlóalj katonáinak valló fegyveresek tucatjai bukkantak fel Kijevben, ahol embereket rabolnak el, vállalkozókat zsarolnak, terepjárókat ragadnak el, és raktárakat fosztogatnak.

A keleti frontvonalról érkezett fegyveresek eddigi célpontjai elsősorban a szakadárok ellen harcoló katonák javára adományokat gyűjtő magánemberek és szervezetek, valamint a tehetősebb vállalkozók köréből kerültek ki. Legutóbb az egyik kijevi jótékonysági alapítvány vezetőjét támadták meg, akitől az eddig összegyűjtött pénzt követelték.

Szergej Hrab zászlóaljparancsnok a Korreszpondent.net hírportálnak elismerte, hogy nemrég tizenkét újonc dezertált tőlük, akik alig egy hete jelentkeztek az Ajdar soraiba. Egyik éjjel sikerült fegyvereket szerezniük, majd megszöktek a zászlóalj kiképzőbázisáról.

Három autót köröznek

A kijevi rendőrség az egység belső rendészetének tagjaival együtt nagy erőkkel keresi a dezertőröket. Jelenleg három személygépkocsit köröznek, amelyeket a szökevények zsákmányoltak különböző magánszemélyektől.

Anton Gerascsenko belügyi miniszteri tanácsos bejelentette, hogy a napokban a fővárosban őrizetbe vettek egy férfit, aki az Ajdar tagjának vallotta magát, és nemrég fegyverrel kényszerítve elrabolt egy újságírót. Kihallgatásakor elmondta, hogy vezetői azzal a paranccsal küldték Kijevbe, hogy tehetősebb üzletemberekből „sajtoljon ki” néhány jobb terepjárót, s azokat juttassa el a zászlóaljhoz.