Putyin inkább lelépne a G20-ak találkozójáról

Vlagyimir Putyin
Russia's President Vladimir Putin arrives for the G20 Summit in Brisbane on November 15, 2014. Australia is hosting the leaders of the world's 20 biggest economies for the G20 summit in Brisbane on November 15 and 16. AFP PHOTO / POOL / ALAIN JOCARD
Vágólapra másolva!
Bár egy gazdaságélénkítő terv összeállítása a legfőbb feladata a G20 csoport kétnapos ausztráliai csúcsértekezletének, szombaton az ukrán válság témája uralta a fórumot. Számos bírálat érte a kelet-ukrajnai helyzet miatt Vlagyimir Putyint. Az orosz elnök több kétoldalú megbeszélést is folytatott, közben pedig úgy döntött, hogy lerövidíti brisbane-i programját.
Vágólapra másolva!

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök a megnyitón azt mondta, hogy öt év alatt 2000 milliárd dollár GDP-többletet és több millió új munkahelyet teremtő, a gazdasági növekedést két százalékponttal erősítő gazdaságélénkítő programot fognak elfogadni.

Mégis az ukrán válság volt a téma

Barack Obama a csúcsértekezlet előtt azt mondta, „az orosz agresszió fenyegetés a világnak, ahogy azt a malajziai utasszállító repülőgép megdöbbentő lelövése is jelzi”. Előzőleg Brisbane-ben az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy azt követelte, hogy Moszkva vessen véget a szeparatisták fegyverrel és katonákkal való támogatásának.

Tanácstalan arckifejezések. Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök Forrás: AFP/Chris Hyde

Jó szomszédi viszony

Vlagyimir Putyin orosz elnök David Cameron brit miniszterelnökkel beszélt négyszemközt. Erről csak annyit közölt az elnöki szóvivő, hogy mindketten szükségesnek tartották az Oroszország és a Nyugat között az ukrán válság miatt megromlott kapcsolatok „újjáépítését”.

Kemény kézfogás. Vajon a bizalom is ilyen erős? David Cameron brit kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök Forrás: RIA Novosti/Michael Klimentyev

A Francois Hollande francia elnökkel tartott megbeszélésen Putyin kijelentette: minimálisra kell csökkenteni a nemzetközi szinten keletkezett feszültségek negatív hatásait a két ország kapcsolatára. „Ma számos zűrzavar kavarja fel a világ ügyeit, álláspontjaink nem minden kérdésben egyeznek” - fogalmazott Putyin. Hollande úgy válaszolt: mindent meg kell tenni az ukrán válság rendezése érdekében, folytatni kell azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Angela Merkel német kancellárral és Petro Porosenko ukrán elnökkel együtt tettek a viszály megoldásáért.

Merkel, Putyin és Junker egy asztalnál

Vlagyimir Putyin, Angela Merkel német kancellárral és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével is beszélt. Merkellel előbb négyszemközt két órán keresztül tárgyalt, majd csatlakozott hozzájuk Juncker is, és további két órán keresztül egyeztettek. „Elsősorban az Ukrajna délkeleti részén kialakult helyzetről beszéltek. Putyin elnök aprólékosan elmagyarázta az orosz álláspontot ezzel a helyzettel kapcsolatosan” - mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Putyin megunta? Nem, ez csak mesebeszéd

Napközben terjedt el a hír, hogy Putyin lerövidíti brisbane-i programját, és várhatóan már nem vesz részt a vasárnapi munkaülésen, ezt orosz forrásokra hivatkozva jelentették a hírügynökségek.

Sok volt neki? Vlagyimir Putyin hamarabb távozhat. Most kiderül milyen fából faragták Forrás: AFP/Alain Jocard

Ez utóbbiak úgy vélekedtek, hogy az orosz elnök azért döntött így, mert a nyugati országok nyomást gyakoroltak rá az ukrajnai válság témájában. A Kreml vezetője, Dmitrij Peszkov tagadta, hogy ez lenne az ok. „Ez mesebeszéd” - jelentette ki.

Vlagyimir Putyin egyébként ma azt is mondta, hogy visszaüthetnek az Oroszországgal szemben alkalmazott szankciók a nyugati országokra.

A tüntetések sem maradtak el

A csúcstalálkozón egyébként az ebolajárvány felszámolására tettek ígéretet a résztvevők.

A kötelező csoportkép. Barack Obama most is jó pozícióban Forrás: AFP/Pablo Martinez Monsivais

A találkozó idején Brisbane utcáin több tüntetést is rendeztek, felvonulók százai különféle témákban fejezték ki tiltakozásukat, hangozatták követeléseiket. Így például sürgették a klímaváltozással kapcsolatos kérdések megoldását, a tüntetők egy másik része pedig a malajziai utasszállító repülőgép katasztrófáját idézte fel, követelve az ügy teljes feltárását.