Lefejezett egy amerikai segélymunkást az Iszlám Állam

Peter Kassig
(FILES) This Kassig Family released handout photo on October 4, 2014 shows Peter Kassig in front of a truck somewhere along the Syrian border between late 2012 and autumn 2013 as Special Emergency Response and Assistance (SERA) was delivering supplies to refugees before the American aid worker was held captive by Islamic State jihadists. The Islamic State jihadist group on November 16, 2014 claimed to have executed Peter Kassig as a warning to the United States, in video. AFP PHOTO / Kassig Family handout == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO HANDOUT-Kassig Family HANDOUT "/ NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
Vágólapra másolva!
Vélhetően a tavaly Szíriában elrabolt Peter Kassig lehet az, aki a világhálóra vasárnap feltett videofelvételen látható. A felvétel valódiságát még nem erősítették meg, és az sem egyértelmű, hogy valóban Kassig szerepel-e rajta.
Vágólapra másolva!

A USA Today jelentése szerint a mintegy negyedórás felvételen egy maszkot viselők terrorista áll legalább egy tucatnyi, szintén lefejezett ember mellett. A BBC úgy tudja, hogy a többi áldozat szíriai katona.

A 26 éves Peter Kassig 2013-ban esett fogságba, amikor a szíriai lakosságnak szánt segélyek eljuttatásában vett részt. Barátai szerint a fogságban áttért az iszlámra, és még nevét is megváltoztatta. Új neve Abdul Rahman lett.

Októberben, az Alan Henning brit túsz kivégzéséről közreadott videón az Iszlám Állam azzal fenyegetett, hogy kivégzi Kassigot.

Az Iszlám Állam októberben fenyegetett Peters Kassig kivégzésével Forrás: AFP/Handout

Ő már az ötödik

Kassig az ötödik külföldi túsz, akit az Iszlám Állam kivégzett, a gyilkosságokról nyilvánosságra hozott felvételeken eddig mindig a Dzsihádi Johnként emlegetett brit terrorista szerepelt, aki állítólag megsebesült egy közös iraki-amerikai légicsapásban.

A Washington Post beszámolója szerint ez a mostani az eddig leghosszabb.

Ezen a felvételen is egy brit akcentussal beszélő dzsihádista szerepel, aki közli: „Ő Peter Edward Kassig, amerikai állampolgár a maguk országából; Peter, aki a muszlimok ellen harcolt Irakban, miközben katonaként szolgált”. (Peter Kassig a hadsereg elitegységéhez, a rangerekhez tartozott – a szerk.)

Az is kiderül, hogy a felvétel Dabikban készült; ez a kisváros Szíria északi részén, Aleppo tartományban található, a török határ közelében.

Ez az első olyan felvétel, amelyen nem jelenik meg a kivégzése előtt az áldozat – emlékeztetett az ABC News.

Kassig családja könyörgött a férfi életéért. Hiába próbáltak azzal érvelni, hogy a fiúk áttért a muzulmán hitre.

A szülei hiába könyörögtek az életéért Forrás: AFP/Handout