Egyiptom bővíti a gázai biztonsági zónát

Vágólapra másolva!
Kétszeresére bővíti Egyiptom azt az eredetileg 500 méterre tervezett biztonsági zónát, amelyet a Gázai övezettel közös határ mentén hoznak létre - olvasható a hadsereg közleményében.
Vágólapra másolva!

Október vége óta zajlik a határsávban élők kilakoltatása és az ott álló házak lerombolása. A biztonsági művelet elsődleges célja az, hogy felkutassák és felrobbantsák a szomszédos övezetet és a Sínai-félszigetet összekötő föld alatti járatokat. Az érintett sáv kiszélesítéséről szóló döntés azután született, hogy a határőrség, illetve a fegyveres erők hadmérnökei olyan alagutakra leltek, amelyek hossza az egyiptomi oldalon a nyolcszáz métert is eléri.

A fegyvercsempészet útvonala

A csempészalagutak a határ szigorú ellenőrzése ellenére lehetővé teszik a fegyverek és fegyveresek gyakorlatilag akadálytalan áramlását a két ország között. Kairó szerint az utóbbi közel tíz év legvéresebb kimenetelű terrorakcióját is a Hamász iszlamista szervezet által uralt palesztin enklávéból érkezett fegyveresek követték el. A határ menti régióban október 24-én egy robbantásos merényletben harmincegy egyiptomi katona vesztette életét, több tucatnyi pedig súlyosan megsebesült. A merénylet másnapján Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök - aki egyben az egyiptomi hadsereg legfőbb parancsnoka - rendkívüli állapotot hirdetett a régióban, és három hónapra szóló kijárási tilalmat rendelt el délután 5 óra és reggel 7 óra között.

Kárpótlás is lesz

A hadsereg közleménye szerint két nap múlva befejezik az eredetileg tervezett 1156 család kitelepítését és 802 ház lerombolását. Az érintetteknek veszteségeikkel arányban lévő állami kárpótlást ígértek, kivéve azokat, akiknek a házában, vagy annak közvetlen közelében a biztonsági erők alagutat találnak.

Sajtóértesülések szerint a kilakoltatottak közül többen panaszkodtak, hogy mivel mindössze egy-két nappal a házrombolások előtt értesítették őket, sokuknak nem volt idejük megfelelő otthont találni. Az al-Maszri al-Jóm című napilap egy hete arról adott hírt, hogy a határon fekvő Rafah város teljes mértékben kiürítendő központjától öt kilométerre egy új lakókörnyéket építenek, Új Rafah néven.