Nem halálos madárinfluenza jelent meg Angliában

Vágólapra másolva!
 Madárinfluenza ütötte fel a fejét egy észak-angliai kacsatenyésztő telepen, de nem a járvány halálos H5N1 törzsének vírusa okozza a fertőzést - közölte hétfőn a brit kormány, amely elrendelte a telepen élő szárnyasok megsemmisítését.
Vágólapra másolva!

A bejelentés egy nappal követte a holland hatóságok közlését, amely szerint a madárinfluenza erősen fertőző H5N8 törzse bukkant fel Hollandia középső részén egy baromfitelepen. A holland hatóságok a fertőzés terjedésének elkerülése végett átmenetileg az egész országban valamennyi baromfifarmról betiltották a szállítást, és az érintett hekendorpi szárnyasfarm teljes állományát, 150 ezer baromfit megsemmisítik.

Emberekre nem veszélyes

Nigel Gibbens brit főállatorvos a BBC rádiónak nyilatkozva hétfőn kijelentette, hogy az észak-angliai Yorkshire grófságban azonosított vírus komoly veszély a baromfiállományra, de emberekre nézve nem jelent kockázatot. Az illetékes brit hatóság korlátozásokat rendelt el a kacsatelep környékén, és megkezdte az ott lévő 6 ezer szárnyas levágását a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében. Közölte egyúttal, hogy néhány napba telik, amíg pontosan azonosítják a járványt okozó vírus típusát.

Új törzsek

Szeptemberben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a madárinfluenza egy új, H5N6 törzsének fertőzésveszélyére hívta fel a figyelmet. November elején a vírus egy másik, Európában új, különösen veszélyes H5N8 törzse jelent meg egy németországi, Mecklenburg-Előpomeránia tartománybeli pulykafarmon.