Vágólapra másolva!
A látszat ellenére az Egyesült Arab Emírségek egy elnyomó állam, amelyben zaklatják, rendszeresen őrizetbe veszik, illetve meg is kínozzák az ellenzékieket - állapította meg kedden nyilvánosságra hozott jelentésében az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet.
Vágólapra másolva!

Az Amnesty szerint a Perzsa-öböl menti arab országban 2011-ben, az arab tavasz indulásával párhuzamosan kezdődött el a hatalommal szembeni bírálatok elfojtása, és ma már "a félelem légköre uralkodik" az emírségekben. A szervezet a Forma-1-es autóverseny vasárnapi abu-dzabi futama elé időzítette jelentésének kiadáát.

Ügyvédeket, egyetemi tanárokat, diákokat zaklatnak

Az országban 2013 júliusa óta több tucatnyi iszlamistát vontak eljárás alá, illetve ítéltek börtönbüntetésre összeesküvés vádjával, és több mint száz ellenzékit politikai okból. A legsúlyosabb kiszabott börtönbüntetés 14 év volt. Jelenleg több mint 60-an vannak rács mögött politikai okból. A hatóságok gyakran az iszlám radikalizmus vádjával hallgattatnak el politikai ellenzékieket, köztük ügyvédeket, egyetemi tanárokat, diákokat, civilszervezetek vezetőit, és zaklatják családtagjaikat is. A meghurcoltak között sokan vannak, akik az al-Iszla szervezethez tartoznak, amely a kormány szerint kapcsolatban áll a Muzulmán Testvériség egyiptomi mozgalommal.

Börtön egy Twitter-bejegyzésért

A dinamikus, modern gazdaságú országban a felszín csillogása mögött "egy nagyon elnyomó államot találni, amelyben egy ellenzékit csupán egy Twitter-bejegyzésért is börtönbe csukhatnak" - jelentette ki Hasziba Hadzs Sahrávi, az AI közel-keleti és észak-afrikai igazgatója. Felszólította az emírségek hatóságait, hogy vizsgálják felül azokat a törvényeket, amelyek büntethetővé teszik a szólás- és a gyülekezési szabadság békés gyakorlását.