Letartóztatások Ukrajnában a Majdan-tüntetők lelövéséért

2014.11.18. 14:59

Letartóztatták Ukrajnában a biztonsági szolgálat öt magas rangú tisztjét államcsínykísérlet vádjával, a Majdan-tüntetők lelövésével kapcsolatos vizsgálat keretében - jelentette be kedden Vitalij Nalivajcsenko, a biztonsági szolgálat vezetője. 

Nalivajcsenko elmondta, hogy köztük van a három legkeresettebb egykori SZBU-vezető egyike, aki közvetlenül kapcsolatba hozható a civilek ellen a hatalomváltásért és európai integrációért folytatott Majdan-tüntetések alatt elkövetett bűncselekményekkel. A nevét nem árulta el, annyit mondott róla, hogy a biztonsági szolgálat egyik elhárítási részlegének volt a vezetője tábornoki rangban.

Az SZBU-főnök megerősítette továbbá, hogy március-áprilisban az azóta feloszlatott Berkut (Szirti sas) rohamrendőri alakulat 16 tisztjét tartóztatták le, akiket a kijevi tüntetők megölésével gyanúsítanak.  A hónapokig tartó kijevi tüntetések végnapjaiban, február 18. és 20. között súlyos összecsapások történtek a karhatalom és a tiltakozók között. A központi tér, a Majdan környéki épületek tetejéről mesterlövészek lőtték az embereket.

Mesterlövészek lőttek a tüntetőkre

 

A zavargásokban több mint százan haltak meg, többségük életét mesterlövészek oltották ki. A nyomozás során fény derült arra, hogy tüntetőkre javarészt a Berkut fegyveresei lőttek. Olyan értesülések is napvilágot láttak viszont, hogy a demonstrálók meggyilkolásához köze volt az SZBU alárendeltségében lévő Alfa-osztagnak is, amelyet a Berkuttal ellentétben nem oszlattak fel.  

Szeptember közepén egy kijevi bíróság úgy döntött, hogy szabadlábon védekezhet a Berkut egyik századparancsnoka, akit két alárendeltjével együtt 39 tüntető agyonlövésével gyanúsítanak, amiért legalább tíz évet, de akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat. Ítélet azóta még nem született a parancsnok ellen.