Hollandiába viszik a lelőtt maláj gép roncsait

Maláj utasszállító – Roncsok elszállítása Hollandiába
Maláj utasszállító – Roncsok elszállítása Hollandiába
Vágólapra másolva!
Az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaság" rendkívüli helyzetek minisztériumának munkatársai eddig már több mint 100 tonnányit gyűjtöttek össze a szakadár területen júliusban lezuhant malajziai utasszállító repülőgép maradványaiból - közölte a tárca sajtószolgálata.
Vágólapra másolva!

"Szerdán több mint 10 tonna roncsot szedtünk össze, de a napi átlag 30-40 tonna" - tájékoztatta a tárca az orosz hírügynökséget.

A Boeing 777-es repülőgép rekonstrukciója kulcsfontosságú a vizsgálat szempontjából - mondta el kedden a TASZSZ érdeklődésére Wim van der Vehen, a holland biztonsági tanács szóvivője. Tájékoztatása szerint a roncsoknak és az utasok személyes tárgyainak összegyűjtését és az összes többi szükséges munkálatot egy szakértői csoport végzi a holland kormány megbízásából. A szakértők tevékenységét a holland biztonsági tanács helyszínen tartózkodó két munkatársa koordinálja.

A gép 167 tonna

A Boeing 777-es önsúlya 167 800 kilogramm. A munkálatok a hét végére befejeződhetnek, de ez nagyban függ az időjárástól és a biztonsági helyzettől a szerencsétlenség helyszínén.

Maláj utasszállító – Roncsok elszállítása Hollandiába Forrás: Olekszandr Jermocsenko

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállító repülőgépe július 17-én zuhant le 298 emberrel a fedélzetén. A legtöbb utas - 196 ember - holland volt, ezért vezeti Hollandia a vizsgálatot.
A katasztrófa után ukrán és nyugati források is azt állították, hogy a gépet a szakadárok lőtték le, mégpedig egy orosz gyártmányú légvédelmi rakétával. Moszkva és a szeparatisták viszont az ukrán hadsereget tették felelőssé.

Hollandiába viszik

A holland igazságügyi minisztérium múlt pénteken jelentette be, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet közvetítésével megállapodás jött létre Hollandia és a szeparatisták között a roncsok Hollandiába történő elszállításáról.