Több ezer biztonsági és webkamera adása került ki egy orosz honlapra

Vágólapra másolva!
Több ezer biztonsági kamera és webkamera adását "gyűjti be" és sugározza egy orosz internetes honlap szerte a világról, biztonsági réseket kihasználva - figyelmeztetett csütörtökön az internetes visszaélésekkel foglalkozó brit hatóság.
Vágólapra másolva!

Az egy hónapja működő insecam.cc orosz honlap - amely több mint száz magyarországi kamera adását is lehalászta - többnyire azt használja ki, hogy a felhasználók nem adtak meg jelszót, ami a képekhez való hozzáférést korlátozná, vagy nem változtatják meg a gyári felhasználónevet és jelszót, például az "admin"-t és az "12345"-öt. Sok gyártó online is közli ezeket az adatokat.

Nem hack

Az orosz portál adminisztrátorai saját állításuk szerint akciójukkal a nem biztonságos kamerákra akarják felhívni a figyelmet. Hangsúlyozták, hogy nem hackelték meg a kamerákat, csak egy oldalra gyűjtötték össze az elérhető kameraadásokat.

Az internetes oldalon 125 országból - Nagy-Britannia mellett egyebek között Franciaországból, az Egyesült Államokból, Pakisztánból, Brazíliából és az Egyesült Arab Emírségekből -gyűjtötték össze a kamerák képeit, legyen az egy edzőterem belső kamerája, egy kocsmáé vagy éppen egy gyerekszobában elhelyezett babaőr kameráé. Négyezer-ötszáz készülék adása az Egyesült Államokból, több mint kétezer Franciaországból és ötszáz Nagy-Britanniából került fel a honlapra.

Csak vicceltek

Christopher Graham, a brit adatbiztonsági hivatal vezetője a BBC4 televíziónak elmondta: már kérték az orosz hatóságoktól a honlap betiltását. Az illetékes egyúttal felhívta a kamerák tulajdonosait, hogy változtassák meg készülékeik jelszavát.