Pestisjárvány Madagaszkáron, negyven halott

Vágólapra másolva!
Egyre fenyegetőbb a pestisjárvány Madagaszkáron: két és fél hónap alatt 119-en fertőződtek meg, közülük negyvenen belehaltak a betegségbe - közölte pénteken az Egészségügyi Világszervezet
Vágólapra másolva!

A fővárosból, Antananarivóból eddig csak két fertőzést jelentettek, ebből az egyik végződött halállal. A WHO szerint azonban fennáll a veszélye, hogy a nagy népsűrűség és az egészségügyi rendszer fejletlensége miatt a fertőzés gyorsan elterjed a városban.

Tovább rontja a helyzetet hogy Madagaszkáron a bolhák ellenállónak bizonyulnak a gyakran használt rovarirtóval, a deltamethrinnel szemben. A pestist okozó baktériumokat leggyakrabban bolhák terjesztik. A fertőzött bolhák okozta csípés többnyire a nyirokrendszert megtámadó bubópestist okoz, ami antibiotikumokkal kezelhető.

Ha a baktérium a tüdőt fertőzi meg, akkor cseppfertőzéssel terjedő tüdőpestis alakul ki, márpedig az a legveszélyesebb fertőző betegségek egyike: 24 órán belül a beteg halálához vezethet. A madagaszkári megbetegedéseknek eddig két százalékát tette ki az emberről emberre terjedő tüdőpestis.

A WHO adatai szerint legutóbb 2010-ben Peruban ütötte fel a fejét pestis.