Öregesnek tartja Európát a pápa

Pope Francis delivers his speech at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on November 25, 2014. Pope Francis has demanded Europe craft a unified and fair immigration policy, saying the thousands of refugees coming ashore need acceptance a
Pope Francis delivers his speech at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on November 25, 2014. Pope Francis has demanded Europe craft a unified and fair immigration policy, saying the thousands of refugees coming ashore need acceptance and assistance, not self-interested policies that risk lives and fuel social conflict. Francis made the comments to the European Parliament during a brief visit meant to highlight his vision for Europe a quarter-century after St. John Paul II travelled to Strasbourg to address a continent still divided by the Iron Curtain. AFP PHOTO/ POOL/REMY DE LA MAUVINIERE
Vágólapra másolva!
Ne csak a gazdaság körül forogjon Európa, hanem tekintsen az emberre is, védje és oltalmazza az emberi méltóságot – hangoztatta Ferenc pápa az Európai Parlament plenáris ülésén mondott beszédében.
Vágólapra másolva!

A római katolikus egyházfő szerint a világ egy „kissé öreges és megviselt” Európát lát, amely egyre kevésbé főszereplő az eseményekben, és amelyben már nem bíznak meg. Szükségesnek látja a kontinens megerősítését, felélénkítését, mert Európa most olyan, mint „egy nagymama; már nem termékeny és vibráló”.

Nagymamához hasonlította Európát Forrás: AFP/Remy De La Mauviniere

„Az egykor Európát inspiráló csodás ötletek mintha elveszítették volna a vonzerejüket, és a helyüket az új intézmények bürokratikus szakszerűsége vette át” – fogalmazott.

Strasbourgi beszédében felszólított arra, hogy a kontinens adjon „egységes választ” a csónakszámra érkező szegény és elkeseredett bevándorlóknak. „Nem engedhető meg, hogy a Földközi-tenger a menekültek tömegeinek hullámsírja legyen” – figyelmeztetett.

Díszőrség köszöntötte Forrás: Vörös Szabolcs

Csalódott katolikusok

Hangsúlyozta, hogy az egyéni szabadság kiteljesedését összhangba kell hozni a közjóért való munkálkodás szempontjaival.

Ferenc pápa beszélt arról is, hogy helyre kell állítani a munka becsületét, és méltó munkakörülményeket kell biztosítani.

Az egyházfő mindössze négyórás látogatásra érkezett Strasbourgba. Találkozik az európai uniós intézmények vezetőivel, és ellátogat az Európa Tanácshoz, de a helyi katolikusok bánatára őket nem, fogadja, és nem látogat el a város katedrálisába sem – emlékeztetett a BBC.

Ez egyébként a pápa második európai útja, eddig Albániában, valamint Ázsiában járt.

Martin Schulz, az EP elnöke fogadta a katolikus egyházfőt Forrás: AFP/Patrick Hertzog