Az Iszlám Állam vezetői a külföldi kémeket okolják azért, hogy az amerikaiak és szövetségeseik egyre gyakrabban mérnek célzott légi csapást a szervezet magas rangú parancsnokaira.

Iraki sajtójelentések szerint múlt héten Kirkuk közelében egy légi csapásban életét vesztette Abul Hasszán, aki az Iszlám Állam de-facto helyi kormányzója volt. Ugyancsak múlt héten ölték meg a szervezet két magas rangú parancsnokát Moszul közelében is. Egyikük akkor halt meg, amikor rakétatalálat érte az autóját.

Ha ez igaz, akkor azt jelenti, hogy Raduan Taleb al-Hamduni célzott légi csapás áldozata lett – ilyesmi pedig csak akkor lehetséges, ha megbízható információ támasztja alá a hollétét.

A CBS News szerint az ilyen esetek miatt gondolhatják az Iszlám Állam vezetői, hogy külföldi kémek furakodtak a soraikba. A problémát pénzzel próbálják megoldani: a szíriai Aleppo környékén és a szervezet által használt közösségi oldalakon megjelent hirdetmények szerint ötezer dollárt (1,2 millió forintot) kapnak mindazok, akik az árulók nyomára vezetnek.

Abu Bakr al-Bagdadi az első számú vezető, a helyi kormányzók közvetlenül neki felelnekForrás: AFP/-

A hírszerzés a legfontosabb

Az amerikai légi csapások megkezdése óta a legfontosabb cél és egyben legnagyobb kihívás a hírszerzés. A nyugati elemzők feltételezése szerint az Iszlám Állam egy erősen centralizált szervezet, amelynek első számú vezetője Abu Bakr al-Bagdadi. Az elfoglalt területeket parancsnokok vagy kormányzók irányítják, akik személyesen neki felelnek.

Az ennél alacsonyabb szinteken azonban már van lehetőség ügynököknek a beépülésre, mert a szervezet olyan hatalmas számban vonzott magához külföldi harcosokat, hogy képtelenség mindenkit átvilágítani.

A sikeres hírszerzés egyik első jele az volt, hogy november elején amerikai légi csapás érte az iszlám Állam egyik autókonvoját. Mike Morrell, a CIA egykori igazgatóhelyettese szerint azért ütöttek rajta ezen a konvojon, mert tudták, hogy az Iszlám Állam vezetőit szállítja.

Hírszerzési információk segítik az amerikai légierőtForrás: AFP/Bulent Kilic

Lefoglalja őket az aggodalom

Az ilyen célzott csapások arra kényszerítik a terrorista csoportok vezetőit, hogy a saját biztonságukért aggódjanak, így kevesebb idejük és energiájuk marad az akciók szervezésére. Ráadásul, ha leszámolnak a vezetőkkel, akkor mindig egyre gyengébb képességű parancsnokok kerülnek irányító posztokra, ami az egyik módja az egész szervezet gyengítésének, magyarázta Morrell.

A vérdíj mellett az Iszlám Állam igyekszik elijeszteni a beépüléstől az ügynököket: a napokban több fényképet és videót hoztak nyilvánosságra árulóknak bélyegzettek kivégzéséről.