Nem tudta a kommandó, Oszama bin Ladent találja-e a házban

Baracko Obama amerikai elnök megbeszélést tart a biztonsági bizottsággal az Oszama bin Laden elleni támadás estéjén a Fehér Házban
Vágólapra másolva!
Hiába kutattak Oszama bin Laden után tíz éven keresztül, a CIA még a támadás pillanatában sem tudta biztosan, hol tartózkodik az al-Kaida vezetője, vallotta be Leon Panetta, a hivatal akkori vezetője.
Vágólapra másolva!

Az Oszama bin Ladenre három éve rajtaütő különleges egység soha nem volt „száz százalékig biztos” abban, hogy valóban az elsőszámú közellenséget találja-e a pakisztáni épületben. Bizonyítékuk nem volt, csak annyi volt nyilvánvaló, hogy gyanúsan szigorúan őrzik az épületet – mondta Panetta az RTE Radio műsorában.

Panetta volt az akció idején a CIA igazgatója, de szolgálta az amerikai kormányzatot védelmi miniszterként is. Elmesélte, hogy gyanúsnak találták az épületet övező négy, néhol hat méter magas kerítést.

„Miközben szemmel tartottuk az ingatlant, rendszeresen láttunk egy személyt gyors léptekkel róni az udvart – olyan volt, mintha rab lenne. Próbáltuk azonosítani, apró hírszerzési morzsákat rakosgattunk össze, hogy a lehető legtöbbet tudjunk meg az ügyről” – fogalmazott.

Obama és stábja megbeszélést tart az Oszama bin Laden elleni támadás estéjén a Fehér Házban Forrás: Fehér Ház/Pete Souza

Obamáék bombáztak volna

Sokat ötleteltek arról, hogyan végezzenek bin Ladennel. Barack Obama elnök adminisztrációjában az is felmerült, hogy le kellene bombázni az épületet, de ezt végül elvetették, mert túl sok ártatlan áldozatot követelt volna a környező épületekben.

„Sokan aggódtak, hogy a SEAL bevetése túlságosan rizikós, de mi néhányan úgy véltük, hogy lépnünk kell a meglévő információk alapján. Én ráadásul teljes mértékben meg is bíztam a fiúkban” – idézte Panettát a The Irish Independent.

Amerikai nagyobb biztonságban van

Az akció végül sikerült, és Panettának meggyőződése, hogy annak eredményeképpen az Egyesült Államok biztonságosabb hellyé vált. „Úgy vélem, egész jó munkát végeztünk, amikor bin Laden és az al-Kaida többi vezetője után mentünk, hiszen alapvetően ezzel akadályoztuk meg, hogy újabb, a szeptember 11-dikihez hasonló támadást hajtsanak végre. Márpedig ez volt a tervük.”