Kárpátalja elszakítását tervezték

Vágólapra másolva!
Az önállósulni kívánó kelet-ukrajnai államok példáján a Kárpátaljai Rusz Köztársaság kikiáltására készülő csoport tevékenységét leplezte le az ukrán titkosszolgálat.
Vágólapra másolva!

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai egy olyan bűnszervezetre csaptak le a napokban, amelynek tagjai a Podkarpatszka (Kárpátaljai) Rusz Köztársaság létrehozására törekedtek a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében.

A leleplezett személyek az egykori KGB utódszervezeteként működő oroszországi FSZB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) támogatásával különböző diverzáns cselekmények, köztük a helyhatalmi szervek, katonai raktárak és más stratégiai objektumok erőszakos elfoglalását készítették elő – jelentette be Jelena Hitljanszka, az SZBU szóvivője.

Orosz támogatásra vártak

Az ukrán titkosszolgálat a megejtett házkutatások során egy sor orosz nyelvű dokumentumot foglaltak le, melyek bizonyítják, hogy a szakadár tevékenységgel gyanúsított szervezet vezetője, aki egyébként vezető szerepet töltött volna be az elszakadni kívánó kárpátaljai államalakulat kormányában, 9 millió dollár összegű támogatásra számított különböző oroszországi támogatók részéről a projekt megvalósításához.

A szóban forgó személy ellen már hónapok óta elfogatóparancs van érvényben, de a magát a kárpátaljai ruszinok vezérének tartó férfi jelenleg Oroszországban bujkál – írja az SZBU sajtószolgálatára hivatkozva a Szevodnya internetes kiadása.