Negyedszerre is újraválasztották a jelenlegi osztrák kancellárt, Werner Faymannt az Osztrák Szociáldemokrata Párt elnökévé.

  

A párt 43. kongresszusán pénteken Bécsben a leadott 604 érvényes szavazatból Werner Faymann 83,6 százalékot kapott. Faymannt 2008-ban 98,4, 2010-ben 93,8 százalékkal választották meg a párt elnökének. 2012-ben 83,43 százalékkal választották újra.

Székfoglaló beszédében Werner Faymann hangsúlyozta, a párt soha nem fogja cserbenhagyni az osztrák munkavállalókat, a hónapok óta zajló adóreformvitában is a bérből élők érdekeit védi. Az újraválasztott elnök ígéretet tett a párt egységének megőrzésére, és a fővárosban, Bécsben hagyományosan meglévő többségük megtartását is fontos célnak nevezte.

Míg a szakszervezet kiállt a pártvezetés mellett, néhány felszólaló kritikával illette a szervezetet. Julia Herr, a párt ifjúsági szervezetének képviselőnője már hetek óta nem csinál titkot abból, hogy Faymann ellen fog szavazni. Felszólalásában az SPÖ a koalíciós partnerével, az Osztrák Néppárttal (ÖVP) szembeni határozott fellépést kérte számon a pártvezetésen.

A kongresszuson részt vett két volt osztrák kancellár, Franz Vranitzky és Viktor Klima is. A második napon, szombaton felszólal Martin Schulz német szociáldemokrata politikus, az Európai Parlament elnöke és Stefan Löfven svéd szociáldemokrata miniszterelnök is.