Vágólapra másolva!
Első látásra meglepőnek tűnő eredményt hozott egy Németországban készített közvélemény-kutatás: kiderült, hogy a megkérdezettek közel negyven százaléka elfogadja a tényt, hogy Vlagyimir Putyin annektálta a Krím-félszigetet.
Vágólapra másolva!

A felmérést az Infratest dimap nevű tekintélyes német intézet készítette ezer, 14 évesnél idősebb németet megkérdezésével. Az eredményekből többek között az is kiderült, hogy 43 százalékuk nem érzi közvetlen veszélynek az orosz külpolitikát – ez azonban nem jelenti okvetlenül azt, hogy elfogadják Putyin indokait. Az intézet egy, augusztusban végzett felmérésnek eredménye szerint ugyanis nyolcvan százalékuk az orosz elnököt tartja felelősnek a kelet-ukrajnai konfliktus eszkalálódásáért.

A mostani felméréseredménye tehát a Washington Post értékelése szerint azt mutatja, hogy a németek ugyan azt akarják: Putyin ne folytassa kelet-ukrajnai stratégiáját, ám úgy vélik, a Nyugatnak is engedményeket kellene tennie – azzal, hogy hivatalosan elismeri a Krím-félsziget annektálását.

Van, aki már ki is mondta

Matthias Platzeck, a szociáldemokraták egykori vezetője hatalmas vihart kavart, amikor a múlt héten nyíltan javasolta ugyanezt. A kijelentése körüli polémia miatt végezték el a közvélemény-kutatást, amelynek az eredménye nem lepte meg a német-orosz kapcsolatok szakértőit. Ugyanis már augusztusban úgy vélekedett a megkérdezettek 40 százaléka: megérti, hogy az oroszok veszélyben érzik magukat a Nyugattól.

Platzeck véleménye egyébként nem áll nagyon messze a hivatalos német állásponttól. A Washington Post emlékezetett arra, hogy a kereszténydemokrata-szociáldemokrata koalíció hagyományosan jó kapcsolatokat ápolt Oroszországgal, ráadásul az ország erősen függ az orosz olajexporttól. Így nem véletlen, hogy a szociáldemokrata külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier eddig inkább a diplomáciát vetette be a fenyegetések helyett.