Vágólapra másolva!
Egy fekete bőrű portlandi kisfiú és egy fehér rendőr bebizonyította, hogy a legfeszültebb helyzetben sem muszáj elveszítenie senkinek az emberségét.
Vágólapra másolva!

Az egész világsajtót bejárta az a kép, amelyet Johnny Nguyen szabadúszó fotós készített a múlt keddi portlandi tüntetésen, ahol a nagyesküdtszék döntése ellen tiltakoztak, amely szerint nem emelnek vádat a Michael Brownt lelövő fergusoni rendőr ellen.

A képen egy afroamerikai kisfiú és egy fehér rohamrendőr szerepel – mégsem az erőszakról szól.

A 12 éves Devonte Hart szülei, Sarah és Jennifer a saját Facebook-oldalukon írták meg a fénykép mögött rejlő történetet.

A család azért ment ki tüntetni, hogy „hirdesse a szeretet és kedvességet, és mindenkit emlékeztessen arra, hogy számít a létezése”. A kisfiú szemmel láthatóan nagyon fel volt zaklatva, a könnyeivel küszködött.

„A fiamnak aranyból van a szíve, mégsem tud félelem nélkül gondolni a rendőrökre”, írta az egyik anya.

Szabad az ölelés

A kisfiú reszkető kezében egy „Szabad az ölelés” feliratú táblával bátran megállt a rendőrsorfal előtt – egy szál magában. Patakokban folyt a könnye, eláztatta a pulóverét, de a rendőrök szemébe nézett, várva, hogyan reagálnak.

Egy idő után az egyik rendőr kilépett a sorból, és a gyerek felé nyújtotta a kezét. Később kiderült, hogy Bret Barnumnak hívják, és a portlandi rendőrség őrmestere.

Először mindketten zavarban voltak… Megkérdezte Devonte-tól, mi a kedvenc tantárgya, mivel szereti tölteni a nyári szünidőt, aztán azt is, hogy miért sír.

A gyerek bevallotta, hogy aggódik a fiatal feketéket érő rendőri brutalitás miatt. „Igen – sóhajtott fel a rendőr. – Tudom. Sajnálom. Sajnálom” – mondta, aztán megkérdezte, ő is kaphatna-e egy ölelést.