Én fizetlek – kiabálták a tüntetők a rendőröknek

2014.11.29. 08:23

A demonstrálók miatt ideiglenesen be kellett zárni három bevásárlóközpontot a „fekete pénteki” kiárusítások alatt az egyesült államokbeli Fergusonban, ahol ismét felerősödött a feszültség. Több száz tüntető összecsapott a rendőrökkel és a Nemzeti Gárda tagjaival.

„Kit védtek, kit szolgáltok?”, „Az én adómból fizetnek benneteket” – skandálták a tüntetők a CNN beszámolója szerint. A tüntetők a fergusoni rendőrség épülete előtt összecsaptak a rendőrökkel és a Nemzeti Gárda tagjaival. Mihelyt valaki az útra lépett, azonnal őrizetbe vették – jelentette az amerikai hírtelevízió.

Legalább 15 embert tartóztattak le, az egyik ellen hatósági személy elleni erőszak miatt emelnek vádat.

A St. Louis megyei rendőrség Twitter-oldalán azt írták, hogy a tüntetők többsége mindazonáltal békésen tiltakozott.

Gárdisták tartóztatnak le egy tüntetők a fergusoni rendőrség épülete előttForrás: AFP/Joshua Lott

Üzleteket zártak be

Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint számos üzletnek be kellett zárnia, miután tüntetők százai özönlöttek el három bevásárlóközpontot. A megmozdulás résztvevői azt skandálták: „hagyjátok abba a vásárlást és csatlakozzatok a mozgalomhoz!”.

Pénteken Chicagóban és Kalifornia több városában is tüntettek a fergusoni vádesküdtszék döntése ellen. A testület hétfőn határozott arról, hogy nem indokolt a vádemelés annak a fehér rendőrnek az ügyében, aki augusztusban a városban agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest. Az ügy nyomán tüntetések kezdődtek szerte az Egyesült Államokban.

A hálaadás napját követő „fekete péntek” a hagyományos karácsonyi vásárlási szezon kezdete az Egyesült Államokban, a kereskedők jelentős árkedvezményeket hirdetnek meg egy-két napra.

A tiltakozók megzavarták a "fekete pénteki" bevásárlást isForrás: AFP/Joshua Lott