Hős török-német lányt gyászol Németország

2014.11.30. 23:27

Sok ezer német fejezte ki tiszteletét egy török származású fiatal nő felé. Tuğçe Albayrak november közepén szenvedett súlyos sérülést, miután megvédett erőszakoskodó fiúktól két lányt. A fiúk rátámadtak, kómába került pénteken lekapcsolták a gépekről.

Ezrek vonultak utcára Németországban, hogy kifejezzék tiszteletüket az előtt a török származású lány előtt, aki megmentett két tinédzser lányt egy csoport férfitől, akik ezért később agyonverték. Tugce Albayrak pénteken halt bele sérüléseibe, amelyeket még két héttel ezelőtt szerzett egy, a Frankfurt melletti Offenbach egyik McDonaldsának parkolójában.

Kómában

Kővel, vagy bottal üthették fejbe többször is. A térfigyelő kamerák felvételén látszik, ahogy az ütések után hanyatt esik, és feje a földhöz csapódik. Súlyos agykárosodást szenvedett, azóta kómában feküdt. Pénteken lett volna a 23. születésnapja, de az orvosok megállapították, hogy már agyhalott, szülei ezért lekapcsoltatták az őt életben tartó gépeket.

Támadóját, egy 18 éves dél-szerbiai férfit őrizetbe vették a rendőrök. A férfi elismerte a támadást. A felvételeken az is látszik, hogy társa megpróbálta visszafogni, amikor a lányra támadt. Azért esett neki, mert támadás előtt a lány közbelépett, amikor a gyorsétterem vécéjében két tizenéves lánnyal erőszakoskodtak a fiúk.

Civil kurázsi

Berlin, főleg törökök lakta Kreuzberg városrészében a „civil kurázsihoz” dedikált virrasztást tartottak, amelyre több százan mentek ki. Annál a kórháznál, ahol elhunyt, november 15-e óta tartottak virrasztást, sokan virágokat vittek, mécseseket gyújtottak, egy zongorista kedvenc zenéit játszottak, barátai pedig búcsúüzenetekkel ellátott héliumos léggömböket engedtek a magasba.

Támogatói petícióban kérik Joachim Gauck német elnököt, hogy posztumusz ítélje oda neki bátorságáért a nemzeti érdemrendet. A petíciót már több mint százezren aláírták. Az elnök levélben tudatta a lány családjával, hogy komolyan fontolóra veszi az elismerés odaítélését.