A 90-es évek sötétje vár az ukránokra

Vágólapra másolva!
Húsz éve nem látott energiaválság miatt naponta több órás áramkimaradásokra számíthatnak az ukrajnai háztartások – jelentették be az Ukrenergo központi diszpécserszolgálatánál.
Vágólapra másolva!

December 1-től az áramszolgáltatás tervezett rendszeres szüneteltetésének bevezetésére figyelmeztette fogyasztóit az Ukrán Elektromos Művek. A közlemény szerint az intézkedésre az országos egységesített energiarendszerek életképességének fenntartása miatt van szükség. A kelet-ukrajnai válság miatt akut szénhiány alakult ki a hőerőművekben, valamint a tervezett határidő előtt leállt a Zaporizzsjai Atomerőmű központi energiablokkja. Az utóbbi okára nem terjednek ki a híradások.

Mindezek következtében egyensúlyzavar támadt az előállított elektromos energia mennyisége és fogyasztási igények között. A nemzeti energetikai társaság ezért utasítást adott a megyei villamos műveknek, hogy a küszöbön álló energiaválság esetére dolgozzák ki a reggel 7:00 és 11:00, valamint az este 17:00 és 20:00 óra között alkalmazandó áramszünetek menetrendjét.

Ukrajnában a Szovjetunió széthullását követő zűrzavar nyomán éveken keresztül megszokottak voltak a több-kevesebb rendszerességgel előforduló áramszünetek, amelyek a lakossági fogyasztókon kívül a közintézményeket, kórházakat, sőt a telefonközpontokat is érintették. Az akkor szerzett tapasztalatokból okulva az ukrajnai háztartások zömében már most megkezdték a gyertyák, akkumulátorok és mini áramfejlesztők beszerzését.