A szankciók miatt áll az orosz űrkutatás

Vágólapra másolva!
Az elektronikát Nyugatról kéne beszerezni.
Vágólapra másolva!

Az orosz űrkutatási hivatal több projektjét is el kell halasztani a rubel zuhanása és a Moszkvát sújtó nyugati szankciók miatt, írja az Izvesztyija orosz napilap. Az orosz műholdak alkatrészeinek nagy többségét továbbra is külföldről hozzák be, és devizában fizetnek érte. Az árak változása és a behozatal bizonytalansága miatt az általában több tíz évre szóló programokat nem lehet tervezni.

Az alkatrészek 90 százaléka

A Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal stratégiai tervező igazgatóságán dolgozó egyik illetékes – név nélkül nyilatkozva az Izvesztyijának elmondta, hogy novemberben a tudományos tanács nem tudott döntést hozni a Föld körüli pályára tervezett Gonyec (Hírnök) nevű kommunikációs rendszer ügyében. Két elképzelést is vizsgáltak, de a szükséges alkatrészek 90 százalékát külföldről kellene beszerezni, és azok részben az Egyesült Államok kormányzata által hozott szankciók hatálya alá esnek. A gyártók így nem tudtak garanciát vállalni arra, hogy a szükséges alkatrészeket be tudják szerezni.

Nincs mikroelektronika

Az Izvesztyija cikke szerint Oroszországban egyelőre nem sikerül az űripar számára is szükséges korszerű mikroelektronikai alkatrészek gyártására vonatkozó terveket megvalósítani, hiába különítettek el rájuk pénzt a költségvetésből.