Véres összecsapások Hongkongban

Hongkong, tüntetés
A police officer (C) raises his baton at a group of pro-democracy protesters Tamar, near the government headquarters in the Admiralty district of Hong Kong on December 1, 2014. Police unleashed pepper spray and baton charges at students who tried to storm Hong Kong's government headquarters early on December 1, as tensions soared in the third month of pro-democracy protests. AFP PHOTO / DALE de la REY
Vágólapra másolva!
Viperát és paprikaszprét is bevetettek a hongkongi rendőrök a demokráciapárti tiltakozók ellen, akik körülvették a kormányzati negyedet, az összecsapásokban sokan megsebesültek. Eldurvulni látszik a két hónapja tartó tüntetéssorozat, amit a közvélemény sem támogat már.
Vágólapra másolva!

Véres összecsapások helyszíne lett a hongkongi kormánynegyed, amit a vasárnap este egyetemista tüntetők próbáltak elfoglalni, így akadályozva a politikusok munkáját.

A hatóságok váratlanul keményen léptek fel a két hónapos türelmi időszak után, rohamrendőrök árasztották el a kormányzati negyedbe vezető Lung Wo uta, viperát és könnygázsprét is bevetve. Az utcai harcokban több tüntető és rendőr is megsebesült, 40 tiltakozót pedig őrizetbe vettek.

Kemény összecsapások történtek Hongkongban, a rohamrendőrök visszaszorították a kormányzati negyedet elfoglaló tüntetőket Forrás: AFP/Dale De La Rey

A kiszorítás sikeres volt, a demonstrálóknak vissza kellett térniük főhadiszállásukra, vagyis a kormányzati negyedtől pár száz méterre található Connaugth útra, ahol a tüntetéssorozat kezdete óta szabályos sátortábort alakítottak ki.

A felszabadított kormányzati negyedben hétfőn reggel még zárva voltak az irodák, délután viszont újra megjelentek a dolgozók - írja a BBC.

A demokráciapárti tüntetők Pekingtől független, nyílt választásokat követelnek 2017-ben: törekvéseiket eleinte támogatta a hongkongki közvélemény is, a többség viszont kezd belefáradni a folyamatos tiltakozássorozatba, és úgy érzik, a tüntetők túl sok problémát generálnak.