Háborút indít Kenya a terroristák ellen

Kenya, Nairobi, fegyveresek a Westgate bevásárlóközont elleni terrortámadás helyszínén
Vágólapra másolva!
Háborút hirdetett Kenya elnöke azután, hogy az Al-Sabab lemészárolta egy kőbánya 36 dolgozóját. Ez hadüzen a kenyaiak ellen, és mi nem fogunk meghátrálni - üzente Uhuru Kenyatta államfő. A terrorszervezet már évek óta tizedeli Kenya nem muszlim lakosságát.
Vágólapra másolva!

"Egész Kenya ellen indított háborút az iszlamista Al-Sabab, így mindnyájunknak harcolnunk kell" - üzente népének a kenyai elnök, miután napvilágra kerültek a hétfő éjszakai mészárlás részletei. A merénylet hírére lemondott a volt kenyai rendőrfőnök is.

Alvó embereket támadtak meg

A támadás Mandera városától 15 kilométerre történt, a szomáliai határ közelében: az Al Shabab csapata egy csapat kőfejtőre rontott rá, akik békésen aludtak sátraikban, írja a BBC.

Kenyai katonák Nairobiban, a Westgate bevásárlóközont elleni terrortámadás helyszínén. A tavalyi merénylet óta is százakkal végzett az Al-Sabab, a kenyai elnök most háborút indít ellenük Forrás: AFP/Simon Maina

A muszlimokat életben hagyták, a más vallásúakat viszont kivégezték: az áldozatok többségét közvetlen közelről lőtték fejbe, négyet közülük még sátrukban lefejeztek. Három ember viszont túlélhette a mészárlást, ők Mandera városa felé menekültek .mesélte az tömeggyilkosság egyik szemtanúja.

Egy héttel korábban is lecsaptak

A terroristák egy héttel ezelőtt a kőbányától nem messze szintén brutális leszámolást tartottak: megállítottak egy buszt, és kivégeztek 29, nem muszlim utast.

Évek óta tart a terror

Az al-Kaidához köthető Al-Sabab már évek óta terrorizálja Kenya lakosságát: júniusban egy tengerparti várost rohantak le és gyújtottak fel részben, leghírhedtebb akciójuk viszont a Nairobi egyik plázájában megrendezett mészárlás volt - ekkor 67 civillel végeztek.

A véres iszlamista támadások miatt Kenya 2011-ben katonákat küldött Szomáliába, mivel a terrorszervezet több csapata is onnan szivárgott át az országba. A merényletek komoly gazdasági károkat okoznak, mivel visszavetik a helyi turizmust.