Újabb kémkedési ügy robbant ki Litvániában

Vágólapra másolva!
Kémkedés miatt vádat emelnek egy litván állampolgár ellen Vilniusban, ez egy hónapon belül a második kémkedési ügy a balti országban.
Vágólapra másolva!

A vádlott orvosként szolgált a litván hadseregben. További részleteket azonban nem közöltek.

November 10-én Litvánia légiirányító szolgálatának egyik korábbi munkatársa ellen emeltek vádat, akit azzal gyanúsítanak, hogy a fehérorosz és rajtuk keresztül valószínűleg az orosz titkosszolgálatoknak szivárogtatott ki információkat az ország hadseregéről és stratégiailag fontos vállalatairól. A vádlott tizenöt éves börtönbüntetést is kaphat.

Feszült viszony Oroszországgal

Azóta, hogy Litvánia 2004-ben az Európai Unió tagja lett, ez volt az első alkalom, hogy hatóságai kémkedés miatt indítottak bírósági eljárást. A nyomozók a hírszerzés három évig tartó vizsgálata után tavaly vették őrizetbe a litván férfit és egy társát, aki jelenleg kihallgatás alatt áll.

Az utóbbi időben a NATO-tagállam Litvániának is feszültté vált a viszonya a szomszédos Oroszországgal a kelet-ukrajnai válság miatt. A Baltikum szovjet utódállamainak - Észtország, Lettország, Litvánia - mindegyike azt állítja, hogy tavaly óta Moszkva többször is megsértette légterüket és a területükhöz tartozó vizeket.