A Vatikán foglya marad a pedofíliával vádolt nuncius

Vágólapra másolva!
Szabadlábon védekezhet a pedofíliával vádolt Josef Wesolowski egykori nuncius, de nem hagyhatja el a Vatikán területét. Karácsony után lesz a másodfokú tárgyalása.
Vágólapra másolva!

Megszűnt az előzetes letartóztatása, de nem hagyhatja el a Vatikán területét a pedofíliával vádolt, lengyel Josef Wesolowski egykori nuncius, akit szerdán első alkalommal hallgatott ki a Vatikán, valamint a Dominikai Köztársaság ügyésze

Laikus státusz

A 66 éves Josef Wesolowskit szeptemberben vették őrizetbe, miután júliusban a Hittani Kongregáció laikus státuszba helyezte. A volt pap két hónapig volt előzetes letartóztatásban. Wesolowskit az első kihallgatásán Gian Piero Milano vatikáni ügyész és Francisco Domínguez Brito a Dominikai Köztársaság főügyésze közösen kérdezte.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerint a karibi állam főügyészét Ferenc pápa is fogadta és az egyházfő a szexuális visszaélésekkel szembeni küzdelmet szorgalmazta "az igazság felderítésének akadályozása nélkül".

Százezer fotó

Wesolowski a nyolcvanas évektől a vatikáni diplomáciában dolgozott. 2008-2013 között a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban vezette a nunciatúrát. Tavaly nyáron Ferenc pápa hívta vissza tisztségéből a pedofíliavádak miatt. Az egykori pap számítógépén több mint százezer, gyermekekről készített pornográf fotót és videót találtak.

A laikus státuszba helyezés az első fokú ítéletnek felelt meg. A másodfokú tárgyalás a vatikáni bíróságon a karácsonyi ünnepek után kezdődhet el. Josef Wesolowski a vatikáni törvények értelmében hét év szabadságvesztésre ítélhető. Büntetését a vatikáni fogdában tölthetné le, de gyenge egészségi állapota miatt az előzetes letartóztatás alatt is a vatikáni bíróság épületének egyik lakosztályában tartózkodott. Wesolowski kiadatását a Dominikai Köztársaság és a lengyel hatóságok is kérelmezték, de a Vatikánnak egy országgal sincsen kiadatási egyezménye.