Gyertyafénynél fejezték be a műtétet

Vágólapra másolva!
Hajszálon múlt egy beteg élete az egyik nyugat-ukrajnai kórház műtőasztalán, miután az operáció közben az egész városban megszűnt az áramszolgáltatás.
Vágólapra másolva!

Gyertyák és zseblámpák fényénél voltak kénytelenek befejezni a sebészek egy műtétet a Kolomijai Klinikai Kórházban. A nem várt vészhelyzet akkor alakult ki, amikor a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megye elektromos energiaszolgáltatója minden előzetes figyelmeztetés nélkül egyszerre több településen is lekapcsolta az áramot. Az operált betegen kívül a kórház több más páciensének élete is veszélybe került, hiszen a lélegeztető gépek és a művese-állomás berendezései is leálltak.

Az intézmény igazgató-főorvosa elmondta, hogy bár rendelkeznek az ilyenkor szükséges vészáramforrásokkal, a generátorok beüzemelése is perceket vesz igénybe. A műtött beteg hozzátartozói azóta sem tudnak szóhoz jutni a felháborodástól, és perrel fenyegetik az áramszolgáltatót. Az elektromos műveknél azonban vis maior helyzetre hivatkoznak, mondván, hogy az áram lekapcsolása automatikus üzemmódban történt, miután a vezetékekben hírtelen leesett a feszültség.

Ukrajnában az országos energiaszolgáltató társaság már napokkal ezelőtt figyelmeztette a lakosságot, hogy az erőművek szűkös kapacitása, illetve a zaporizzsjai atomerőműben bekövetkezett üzemzavar miatt egyes vidékeken sor kerülhet a lakossági áramellátás szüneteltetésére a fogyasztási csúcsidőkben. Azóta több-kevesebb rendszerességgel ideiglenesen sötétbe borul az esti órákban az ország egy-egy vidéke.