Csecsen iszlamisták támadtak a grozniji sajtóházra

Groznij, 2014. december 4., sajtóház
Groznij, 2014. december 4. Füst gomolyog a sajtóházból Groznijban 2014. december 4-én, miután hajnalban fegyveresek megöltek öt rendőrt, majd bevették magukat a csecsenföldi főváros sajtóházába. A biztonsági erők hat támadót megöltek. (MTI/AP/Musza Szadulajev)
Vágólapra másolva!
Fegyveres harc dúlta fel szerda este a grozniji éjszakát. Csecsen iszlamisták megtámadtak egy rendőrségi ellenőrzőm pontot, majd elfoglalták a sajtóházat a csecsen főváros központjában, A biztonsági erők hajnalban megostromolták az épületet.
Vágólapra másolva!

Fegyveresek megtámadtak egy rendőrségi ellenőrzőpontot csütörtökre virradó éjjel Groznij központjában. Megöltek öt rendőrt, majd megszállták a grozniji sajtóházat. A biztonsági szervek hajnalban megostromolták az épületet, és több támadót megöltek.

Gépfegyverek ropogása

A 15 fegyveres szerda éjjel szerzett három gépkocsit a csecsen fővárostól ötven kilométerre fekvő Salaziban, majd Groznijba hajtott a faluból. Amikor egy ellenőrzőpontnál meg akarták állítani őket a közlekedési rendőrök, a fegyveresek tüzet nyitottak rájuk. Ekkor halt meg az öt rendőr.

A sajtóház Forrás: MTI/AP/Musza Szadulajev

Egy Groznijban tartózkodó tudósító szerint a médiaközpont épülete hajnalban lángokban állt, és gépfegyverek ropogását lehetett hallani. A tudósító látta egy civil ember holttestét is az utcán, de az nem volt világos, milyen körülmények között halt meg.

Ne menjenek az utcára

Ramzan Kadirov csecsen elnök hajnalban azt közölte, hogy a támadók öten-hatan lehetnek, és a hatóságok reggel megrohamozzák a médiaközpontot. Az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság elnöke Instagram-oldalán azt írta, hogy a város központját lezárták a terrorellenes művelet idejére. Arra kérte a művelet körzetében élőket, hogy legyenek különösen elővigyázatosak, és ne menjenek az utcára. Hamisnak nevezte azokat a híreket, amelyek szerint Groznijban másutt is fegyveresek garázdálkodnának. Később Kadirov újabb közleményt jelentetett meg, amely szerint a biztonsági erők megöltek hat fegyverest.

Forrás: MTI/AP/Musza Szadulajev

Az észak-kaukázusi iszlám szélsőségesek által propagandacélokra gyakran használt Kavkaz Centr című honlapon megtalálható volt egy videofelvétel, amelyen egy meg nem nevezett személy közli, hogy Aszlan Bjutukajev csecsen iszlamista vezér (akit követői Hamzat emírnek hívnak) utasítására hajtották végre a csütörtök hajnali akciót.