Amszterdamban egy rejtélyes drogdíler kokain néven fehér heroint árul hetek óta - figyelmeztette a város a turistákat és lakóit. A csalás már három brit turista életét követelte.

A fehér heroin beszippantása életveszélyes. Eddig legalább 14 turistát kellett emiatt orvosi kezelésben részesíteni, három brit életét már nem sikerült megmenteni.

Az eset azért titokzatos, mert a díler kokain-áron adja el a körülbelül háromszor drágább fehér heroint.
A rendőrség 15 ezer eurós jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek. A rendőrök szerint a dílereknek fogalmuk sincs, mit árulnak valójában.

A város illetékesei csütörtökön adtak ki figyelmeztetést, amelyben az utcai drogárusok kerülésére és az illegális drogok ellenőrzésére kérik az embereket. Péntektől kaphatók a fehér heroin azonosítására alkalmas tesztek, amelyeket a vigalmi negyedekben kifejezetten kínálni is fognak a járókelőknek.

A tájékoztatást videó-kivetítőkön, posztereken, szórólapokon és a közösségi médiában is terjesztik.
Európában a heroin két formában fordul elő: az általánosan elérhető barna heroin (a heroin bázikus formája), valamint a kevésbé általános és drágább fehér heroin (só forma), amely tipikusan Délkelet-Ázsiából származik - olvasható a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) honlapján