Nem számítottak a leköszönő miniszter megjelenésére

GettyImageRank3 BOARD Journey Air Vehicle HORIZONTAL Leaving WAVING USA Maryland POLITICS Travel Chuck Hagel Joint base andrews Joint Base Andrews, Maryland JOINT BASE ANDREWS, MD - DECEMBER 05: U.S. Secretary of Defense Chuck Hagel waves before he boards
Chuck Hagel
Vágólapra másolva!
Váratlanul Kabulba érkezett szombaton a leköszönő amerikai védelmi miniszter. Chuck Hagel derűlátóan nyilatkozott Afganisztánnak a nemzetközi biztonsági erők  év végén esedékes kivonása utáni jövőjéről, mondván, az ország jó úton jár.
Vágólapra másolva!

Az ország nagy utat járt be az afganisztáni háború 2001-es kezdete óta, és az új kormány, valamint a helyi biztonsági erők készen állnak arra, hogy átvegyék a felelősséget - mondta újságíróknak a repülőút során.

Az afgánok most már képesek arra, hogy saját kezükbe vegyék sorsukat és kijelöljék útjukat, ma már sokkal jobb soruk van, mint 13 éve volt - fogalmazott Chuck Hagel, hozzátéve, hogy noha a tálibok továbbra is veszélyt jelentenek, az ország jó úton jár.

Chuck Hagel Forrás: AFP/Getty/Mark Wilson

Hagel látogatása során várhatóan felkeresi az amerikai katonákat és találkozik afgán politikusokkal - köztük az elnökkel és a miniszterelnökkel -, valamint az ottani NATO-erők parancsnokával, John Campbell-lel.

A védelmi miniszter november 24-én mondott le. Utóda Barack Obama amerikai elnök pénteki bejelentése szerint Ashton Carter lesz.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők mandátuma az év végén jár le. Jelenleg mintegy 41 ezer NATO-katona állomásozik Afganisztánban, 2012-ben még 130 ezer volt a létszámuk.

Jövő évtől a mostaninál jóval kisebb, 12 500 fős katonai misszió kezdi meg szolgálatát, főleg az afgán biztonsági erők kiképzésével és tanácsadással foglalkoznak majd, és támogatást nyújtanak a helyi fegyveres testületeknek. Harcokba csak önvédelem vagy az afgán erőket fenyegető közvetlen veszély esetén bocsátkozhatnak.