Megjavították az elromlott ukrán atomerőművet. Egy tekercs olvadt, le sugárszennyezés nem történt. Az ukrán áramhelyzet azonban továbbra is kritikus, karácsonykor sötétben maradhatnak.

Sikerült elhárítani a Zaporizzsjai Atomerőmű 3. számú energiablokkjában keletkezett hibát a karbantartóknak szombatra virradó éjjel, így ismét áramot termel a reaktor.

Leolvadt tekercs

Az erőmű termelési kapacitása ezzel ismét elérte a 4670 megawattot, így elhárult az ukrajnai elektromos energiarendszer teljes összeomlásának veszélye. A helyzet javulását tovább fokozza majd, ha befejeződnek a délkelet-ukrajnai erőmű 1-es blokkján megkezdett tervezett karbantartási munkálatok.

A hivatalos közlemény szerint az automata védelmi rendszer ezért állította le a reaktort november 28-án, mert az erőmű belső energiaellátását biztosító egyik generátor tekercselése leolvadt. Nem történt sugárszennyezés. A mért adatok nem haladják meg a szokásos háttérsugárzás megengedett értékeit.

Csak takarékosan!

Az országos energiaszolgáltató társaság továbbra is a már megkezdett radikális takarékossági intézkedések folytatására szólítja fel a lakosságot, amelynek lényege az elektromos fogyasztás minél hatékonyabb visszaszorítása a csúcsidőkben. Az Ukrenergo azzal a felhívással fordult a gazdálkodó tevékenységet folytató társaságokhoz, hogy a kora délelőtti és esti műszakokat csoportosítsák át az éjszakai órákra.

Ukrajnában a belső fogyasztásra szolgáló elektromos energia 60 százalékát az olaj-, gáz- és széntüzelésű hőerőművek szolgáltatják. Az ország keleti bányavidékein kialakult polgárháborús helyzet miatt a Donbász szénbányái gyakorlatilag leálltak, ezért katasztrofális mértéket öltött a fűtőanyaghiány.  Még a legoptimistább becslések szerint is alig 5-7 napra elegendőek a hőerőművekben felhalmozott szénkészletek. Így ha Ukrajnának nem sikerül napokon belül külföldi beszállítókat találnia, az ország kétharmada akár már karácsonyra sötétbe borulhat.