Bíróság előtt a volt miniszter pontatlan vagyonnyilatkozata miatt

2014.12.08. 14:41

Egyelőre nem tudni, mikor kezdődik Yamina Benguigui pere. A francia kormány volt tagjának azért kell felelnie, mert több ízben pontatlan vagyonnyilatkozatot nyújtott be.

A civilben dokumentumfilm-rendező politikust 2012 májusában nevezte ki a külföldön élő franciák ügyeivel megbízott miniszternek Francois Hollande államfő. A kabinetből Benguigui 2014 áprilisában távozott, amikor Jean-Marc Ayrault-t Manuel Valls váltotta a miniszterelnöki székben. 

Néhány nappal leköszönése után indult ellene ügyészségi vizsgálat, a vagyonnyilatkozatában ugyanis nem tüntette fel, hogy egy Belgiumban bejegyzett vállalkozásban tulajdonrésszel rendelkezik.

A politikai élet átláthatósága érdekében 2013-ban elfogadott törvény kimondja, hogy a pontatlan vagyonnyilatkozat egy és három év közötti börtönbüntetéssel, 45 ezer eurós pénzbüntetéssel és a közügyektől való tíz év eltiltással sújtható. 

Hollande 2012-es elnökké választása óta négy szocialista politikus kényszerült visszavonulni a politikától pénzügyi botrányok miatt.