Bill de Blasio New York-i polgármester a választási kampányában megígérte, hogy betiltatja a lovas kocsikat. A rendelet javaslatot a héten be is nyújtották a városi tanácsnak.

A kocsikázás különösen Manhattanben, a Central Park környékén népszerű, és elsősorban a turisták kedvelik. Nem a polgármester azonban az egyetlen, aki úgy véli, hogy nem lovaknak való a nagyvárosi élet, ottani tartásuk kegyetlen és embertelen.

A városi tanács két tagja ezért javaslatot nyújtott be a lovas kocsik betiltásáról – számolt be az NBC News.

Ha elfogadják a rendeletet, akkor másfél év múlva eltűnnek a lovas kocsik New YorkbólForrás: AFP/Timothy A. Clary

Nem vágathatják le a lovakat

A nyilvános meghallgatáson megszólalhattak a tilalom ellenzői és a kocsisok is, akik azt hangsúlyozták, hogy a lovakkal jól bánnak, gondjukat viselik, és a megélhetésük kerülne veszélybe, ha nem folytathatnák a munkát.

A rendelet értelmében egyébként 2016. június 1-jétől tiltanák be a lovas kocsikat, a kocsisok pedig átképzésen vehetnének részt. Garanciát kellene azonban adniuk arra, hogy a „forgalomból kivont” lovakat nem küldik vágóhídra – jelentette az npr.org.

Ha central Park, akkor kocsikázás - egyelőreForrás: AFP/Stan Honda

A helyiek szeretik a lovakat

Kivételt csak parádék, különleges események és filmforgatások alkalmából tennének. A javaslat nem mellesleg ötezerről 25 ezer dollárra emelné a szabályt megsértők számára kiróható büntetést.

A Quinnipiac Egyetem a kérdésben az idén két közvélemény-kutatást is készített, és ezekből kiderült, hogy a New York-iak hatvan százaléka nem támogatja a lovas kocsik betiltását.

A New York-iak hatvan százaléka nem támogatja a tilalmatForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Benjamin Beytekin