Vágólapra másolva!
Női határőröket toboroznak az Egyesült Államokban. A mintegy 21 ezer amerikai határőrnek ugyanis mindössze öt százaléka nő – közölte az AP amerikai hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A régóta fennálló probléma különösen zavaró az ország délnyugati részén - Arizonában, Texasban és Kaliforniában -, ahol az elmúlt egy évben közel 120 ezer nő lépte át illegálisan a határt. Ez jelentős növekedést jelent a 2011-hez képest, amikor 43 ezer nőt állítottak elő illegális határátlépés miatt. Miközben az illegális bevándorló nők száma emelkedik, a női határőröké változatlan marad.

Sok nő válik erőszak áldozatává

Juanita Molina, az illegális bevándorlókkal foglalkozó egyik jogvédő tucsoni cég vezetője azt mondja:

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint minden tíz nőből hat szexuális bántalmazás áldozatává válik határátlépés közben.

Tíz nőből hat szexuális bántalmazás áldozatává válik határátlépés közben Forrás: AFP/John Moore

Sokan megbetegszenek vagy nyomuk vész a határon átkelve.

Felafatuk megtalálni az elveszetteket

A határőrség kutató-mentő részlegének feladata azoknak a sivatagban eltévedt vagy megsérült illegális bevándorlók felkutatása és orvosi ellátása. A tucsoni egység tagjai közül például csak egy nő van, de az egész országban is csak négy nő van a részleg tagjai között.

A határőrség kutató-mentő részlegének feladata az eltévedt vagy megsérült illegális bevándorlók felkutatása és orvosi ellátása Forrás: AFP/John Moore

A texasi Rio Grande Valley-i körzet számít a bevándorlás által leginkább érintett térségnek és az ezen a határszakaszon át érkezők közel 49 százaléka nő.