Vágólapra másolva!
Az amerikaiak 52 százaléka fontosabbnak tartja a fegyvertartáshoz való jogot, mint az ellenőrzést.
Vágólapra másolva!

A fegyvertartás híveinek aránya meglepő módon tovább erősödött a Sandy Hook általános iskolában két éve történt lövöldözés óta; akkor egy húszéves fiatalember húsz gyereket és hat tanár gyilkolt meg. Ez volt az amerikai történelem legsúlyosabb iskolai tragédiája.

A Pew Research Center felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek 52 százaléka tartja fontosabbnak a fegyverhez való jogot, mint az ellenőrzést. Utóbbi mellett 46 százalék kardoskodik – jelentősen kevesebb, mint 1993-ban, amikor még az amerikaiak 57 százaléka vélte úgy, hogy kulcsfontosságú a fegyvertartás ellenőrzése. Az arányuk egy hónappal a Sandy Hookban történt mészárlás után 51 százalékos volt.

1999 áprilisában 15 halálos áldozatot követelt a lövöldözés a Columbine középiskolában Forrás: AFP/Hector Mata

A Time magazin beszámolója szerint még nagyobb a változás, ha bőrszín alapján nézik a válaszadókat. 2012 decemberében az afroamerikaiak 29 százaléka úgy vélte, hogy a saját tulajdonban lévő fegyver segítségével elkerülhető, hogy az ember bűncselekmény áldozata legyen, míg 53 százalékuk szerint ez inkább növelte a veszélyt.

Ezúttal az arány 51-41 százalékosra változott a fegyverben bízók javára. A fehérek körében sokkal kevésbé drámai a változás.