A Nemzetközi Liga az Emberi Jogokért nevű német civil szervezet kitüntette vasárnap Berlinben Edward Snowdent az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség titkos megfigyelési programjainak leleplezéséért.

Az amerikai informatikus élő videoközvetítéssel Moszkvából kapcsolódott be a német fővárosban tartott díjátadó ünnepségbe, és köszönetet mondott a tekintélyes emberi jogi szervezet díjáért. A Carl von Ossietzky-érdemérem nevű kitüntetést megkapta Snowden két újságíró társa is, Laura Poitras és Glenn Greenwald, akiknek kiszivárogtatta az NSA titkos minősítésű iratait.

Edward Snowdenről Gerhart Baum volt német belügyminiszter, a liberális FDP egykori politikusa mondott méltatást, kiemelve, hogy a díjazott az eddigi legnagyobb szabású, konkrét gyanú nélkül végzett titkosszolgálati megfigyelés feltárásával ráirányította a világ közvéleményének figyelmét a szabadságot fenyegető veszélyekre, amelyek a digitális forradalom következtében jelentek meg.

A szabad társadalom értékei

Edward Snowden az NSA leleplezésével "védelmébe vette a szabad társadalom értékeit, most pedig nekünk kell megvédenünk őt" - mondta Gerhart Baum, aki 1978-tól 1982-ig volt belügyminiszter az akkor NSZK-ban.

Az Oroszországban menedékjoggal tartózkodó Edward Snowden tavaly májusban szivárogtatott ki szigorúan titkos dokumentumokat az NSA-től. Ezért hazájában, az Egyesült Államokban bíróság elé akarják állítani, azzal vádolják, hogy kémkedett, eltulajdonított kormányzati tulajdont és szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel.

Nobel-békedíjasról nevezték el a díjat

Az Emberi Jogok Védelmének Európai Szövetsége (AEDH) tagjaként tevékenykedő berlini Nemzetközi Liga az Emberi Jogokért 1962 óta rendszeresen kiosztja a Carl von Ossietzky-érdemérmet, amellyel olyan személyiségeket, szervezeteket vagy mozgalmakat, kezdeményezéseket tüntetnek ki, amelyek a kiemelkedő elkötelezettséggel és állampolgári bátorsággal, civil kurázsival dolgoznak az emberi jogok érvényesüléséért.

A díj névadója Carl von Ossietzky (1889-1938) Nobel-békedíjas pacifista német újságíró, akit 1933-ban a nácik a hatalom megszerzése után az elsők között zártak koncentrációs táborba. Halálát a két évig tartó rabságban kialakult tüdőbetegség okozta.