130 ezer szárnyast kell megsemmisíteni Németországban

Vágólapra másolva!
A németországi baromfiipar egyik központjában, Cloppenburgban is megjelent a madárinfluenza-vírus Európában új, H5N8 altípusú, különösen veszélyes törzse. 
Vágólapra másolva!

Alsó-Szászország mezőgazdasági minisztere, Christian Meyer kedd este a tartományi parlamentben közölte, hogy az intézkedésről értesítették az Európai Uniót is.

Előzőleg a német állategészségügyi hivatal, a Friedrich Loeffler Intézet a Balti-tengern fekvő Reiems szigetén is kimutatta a H5N8 jelenlétét. A vírus novemberben Mecklenburg-Elő-Pomerániában, illetve Hollandiában bukkant fel. A kórokozó terjedése ellenére a német baromfiipar bízik abban, hogy szigorú óvintézkedések révén korlátozni tudják a károkat.

Christian Schmidt, a szövetségi kormány mezőgazdasági minisztere fokozott elővigyázatosságra szólított fel, s megjegyezte, hogy bár a vírus emberre gyakorolt veszélyei nem ismertek, soha nem lehet teljesen kizárni, hogy mégis átterjed. A politikus egyúttal közölte, hogy a H5N8 Olaszországban is megjelent. A kórokozó terjedésének lehetséges okairól szólva azt mondta, egyelőre nem állnak rendelkezésre perdöntő információk, de feltehető, hogy nagy szerepe van a vadon élő madaraknak. Ez magyarázattal szolgálhatna arra, hogy Olaszországban is észlelték a vírust, az országon ugyanis áthaladnak az Afrikába tartó vándormadarak - fogalmazott.