Heves hóviharok sújtják Japánt

2014.12.19. 09:56

Szerda óta heves hóviharok sújtják Japán jelentős részét, az ítéletidő legkevesebb tizenegy halálos áldozatot szedett, súlyos anyagi károkat és közlekedési gondokat okozott - jelentette pénteken a helyi sajtó.

A japán meteorológiai szolgálat közölte, hogy pénteken sem szűnnek meg a szigetország nyugati, középső és északi részét sújtó hóviharok, néhány helyen fokozódott a lavinaveszély, és földcsuszamlások is előfordulhatnak.

Az északnyugati Niigata prefektúra egyik közútjára sárlavina zúdult, amely elzárta egy hegyvidéki falu 280 lakóját a külvilágtól - adta hírül az NHK japán televíziós csatorna. Az északi Hokkaidó szigetének egyik tengerparti városából kitelepítették a lakókat, mivel a közel tíz méter magasságot elérő hullámok elárasztották a települést.

Az elmúlt három napban a légitársaságoknak a Japánon belül közlekedő járataik közül több százat törölniük kellett. A vasúti közlekedés is akadozik: számos vonalon leállították a vonatokat, vagy azok hatalmas késésekkel közlekednek. A híres japán gyorsvasúton, a Sinkanszenen, amelyet általában a metrókhoz hasonló gyakorisággal indítanak útnak, ugyancsak jelentős késéssel juthatnak el az utasok Tokióból Oszakába.

A halálos áldozatok egyikét hóeke sodorta magával. Egy 29 éves tűzoltó hómentesítő munkálatok közben vesztette életét.

Újabb hóesésre számítanakForrás: AFP/Jiji Press

Japánban télen az időjárás gyakran teljesen ellentétesen alakul a szigetországot "kettészelő", északkeletről délnyugat felé tartó átló két oldalán: míg az északnyugati parton gyakorta tombolnak hóviharok, a déli részre száraz, napos idő jellemző.