Meghalt Joe Cocker

pr-cikk, Nyerj páros koncertjegyet Joe Cocker koncertjére!
Vágólapra másolva!
70 éves korában elhunyt Joe Cocker brit énekes – adta hírül a BBC.
Vágólapra másolva!

A zenész csaknem 40 éves zenei pályát hagyott maga mögött, és akkora slágereket, mint a "You Are So Beautiful" és az "Up Where We Belong". Az ikonikus énekes halálhírét ügynöke, Barrie Marshall is megerősítette. „Hihetetlen tehetség, egy igazi csillag, aki mély alázattal tudott élni a színpadon. Bárki, aki valaha látta élőben fellépni, sohasem fogja elfelejteni” – mondta Marshall a BBC-nek. Cocker halálát tüdőrák okozta, és Coloradóban, otthonában hunyt el.

Joe Cocker 70 éves volt

A sheffieldi születésű, jellegzetesen rekedtes hangú énekes 12 évesen már színpadon állt, első saját zenekarát 1960-ban alapította. Nyolc évvel később a Beatles With A Little Help From My Friends című dalának feldolgozásával lett világszerte népszerű, majd első szólólemezét is erről nevezte el. A hatalmas sikert azonban nemigen tudta megismételni, annak ellenére, hogy 1968-ban már ő volt a Woodstock fesztivál egyik legnagyobb szenzációja, fellépett a Rolling Stonesszal, Paul McCartneyval és George Harrisonnal pedig olyan jó barátok lettek, hogy a gombafejűek még lemezfelvétel előtt megmutatták neki készülő dalaikat.

A hetvenes években az alkohol és a kábítószer vették át a főszerepet az életében. A hullámvölgyből későbbi felesége, Pam mentette ki. 1983-ban a filmzenékkel indult be újra a karrierje. Az Egy tiszt és egy úriember című filmhez készült Oscar-díjas dal, az Up Where We Belong után, melyet Jennifer Warnesszal együtt adott elő, még Grammy-díjat is kapott. 1986-ban pedig jött a 9 és fél hét betétdala, a You Can Leave Your Heat On, mely egy életre bevésődött mindenkinek, Kim Basinger sztriptízével együtt. Emellett pedig olyan világhírű előadóktól is feldolgozott dalokat, mint az Unchain My Heart gyerekkori kedvencétől Ray Charlestól.

Szinte évente kiadott egy nagylemezt, az utolsót Fire It Up címmel 2012-ben. A lemez Németországban az 5. helyig jutott az eladási listákon és platinalemez lett. Hazájában már csak a 17. lett az album. Az elmúlt évben számtalan telt házas koncertet adott szerte Európában, az utolsót júniusban, Londonban.