Putyin szerint készülni kell az Iszlám Államra

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin a Független Államok Közösségének hat tagállama: Oroszország, Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán alkotta biztonsági szervezet államfőinek moszkvai tanácskozásán szólalt fel.
Vágólapra másolva!

Az ODKB Tanácsa előtt az orosz vezető arra figyelmeztetett: több terrorista és szélsőséges csoportosulás is azzal próbálkozik, hogy kiterjessze működését Közép-Ázsiára. Azt mondta, hogy a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének "megfelelő és megelőző intézkedésekkel" fel kell készülnie az Afganisztánból és az Iszlám Állam felől érkező fenyegetésekre. Putyin a globális biztonsági rendszer "deformációjára" hivatkozott, amikor a regionális biztonsági szervezet tagállamait a terrorizmussal, a kábítószer-kereskedelemmel és a szervezett bűnözéssel szembeni fellépésre hívta fel.

A tanácskozást követően elfogadott nyilatkozatban az is szerepel, hogy a tagállamok "összehangolt intézkedéseket foganatosítanak a nemzetközi terrorszervezet oldalán fegyveres konfliktusokban harcoló és onnan hazatérő személyekkel szemben".

Terrorista hídfőállás

Az orosz, a fehérorosz, az örmény, a tádzsik, a kazah és a kirgiz elnök megállapította, hogy globális veszély egy "terrorista hídfőállás" létrejötte, amelynek alapjai a Közel-Keleten formálódnak. Veszélyt jelent a szélsőséges vallási eszmék átterjedése Afganisztán területéről a közép-ázsiai országokba.

Az ODKB államfői az ukrajnai béke mihamarabbi helyreállítására is felszólítottak moszkvai közleményükben. "Fontosnak tartjuk a tárgyalási folyamat megteremtését valamennyi, egymással szemben álló fél között, sürgős lépéseket téve a humanitárius katasztrófa következményeinek felszámolására" - hangsúlyozták. Különösen fontosnak tartják a minszki megállapodások végrehajtását az ukrajnai "nemzeti egyetértés elérése és a válság megszüntetése érdekében". Nurszultan Nazarbajev kazah elnök előzőleg hétfőn Petro Porosenko ukrán államfővel tárgyalt Kijevben. Nazarbajev "képtelenségnek" nevezte a kelet-ukrajnai helyzetet, s arra szólította fel Moszkvát és Kijevet, hogy találjanak kompromisszumos megoldást.