Az orosz példa terjedésétől tart Izrael

2014.12.24. 09:49

Izraelnek békeszerződésre, nem pedig a „status quo” fenntartására van szüksége a palesztinokkal kapcsolatos politikájában – idézte a Háárec című izraeli lap Avigdor Liberman külügyminisztert, aki bírálta Benjámin Netanjahu miniszterelnök álláspontját.

A Háárec című izraeli újság által szerdán idézett miniszter úgy véli: a kormányfőnek a fennálló helyzet megőrzésén, azaz a „status quón” alapuló elmélete megbukott, ehelyett békeszerződésre lenne szüksége – írta.

Egy kedd esti zárt körű tanácskozáson a jobboldali Iszrael Béténu (Izrael a Hazánk) nevű pártot vezető Avigdor Liberman kifejtette, hogy ha Jeruzsálem nem kezdeményez ezen a téren, akkor „diplomáciai cunami” vár Izraelre.

A viszály megoldható

A külügyminiszter szerint a területek birtoklásáért folyó izraeli-palesztin viszály megoldható, egyezmény nélkül azonban a zsidó állam kapcsolata megromlik az európai országokkal, amelyek szankciókat rendelhetnek el Jeruzsálemmel szemben.

Avigdor Lieberman, izraeli külügyminiszter rendezné országai kapcsolatait a szomszédokkalForrás: AFP/Michal Cizek

„Nézzék, mi történik Oroszországgal” – mondta a Tel-Avivi Egyetemen folytatott üzleti-tudományos tanácskozáson Liberman, utalva a Moszkva elleni gazdasági szankciókra, amelyeket Ukrajna bizonyos részeinek megszállásáért mértek Oroszországra.

Rendezné a kapcsolatokat

„Ma semmit sem tesznek, nincsenek kezdeményezések” – bírálta élesen Netanjahut a külügyminiszter, aki szerint „feltétlenül politikai egyezséget kell kötni, mégpedig nem a palesztinok vagy az arabok, hanem a zsidók miatt” – jelentette ki.

A politikus a jövő márciusi választásokra készülve felvázolta politikai programját, amely egyszerre irányulna a palesztin viszály és az arab országokkal ápolt kapcsolatok rendezésére, valamint az Izraelben élő arabok helyzetének megoldására. „Véget kell vetni mindenfajta konfliktusnak, és egyezségre kell jutni a környezetünkkel” – közölte Avigdor Liberman külügyminiszter.