Az államfő megsértése miatt vettek őrizetbe egy 16 éves fiút

Vágólapra másolva!
Az államfő megsértésének vádjával vizsgálati fogságba helyeztek Törökországban egy 16 éves középiskolás fiút, amiért egy megemlékezésen korrupcióval vádolta meg Recep Tayyip Erdogan elnököt - jelentette csütörtökön a török média.
Vágólapra másolva!

A beszámolók szerint a fiú - egy baloldali mozgalom tagja - az ország középső részén fekvő Konya városában egy, az 1930-as években iszlamisták által meggyilkolt tanár emlékére megtartott megemlékezésen vádolta meg a konzervatív Erdogant. A fiút még aznap este őrizetbe vették, bíró elé vezették, vád alá helyezték és bezárták. Ha a bírósági eljárás során bűnösnek találják, akár négyéves börtönbüntetést is kaphat. Ügyvédje a fiú szabadon bocsátását kérte a hatóságoktól.

Korrupciós botrány Törökországban

Tavaly decemberben az akkor még a miniszterelnöki posztot betöltő Erdogan kormányát súlyos korrupciós botrány rengette meg, amely során több bizalmasát is megvádolták a hatóságok. Emiatt Erdogan nem sokkal később több száz rendőrt és ügyészt helyeztetett át vagy bocsátatott el, és megbuktatására irányuló összeesküvésnek minősítette a korrupciós vádakat.

Tekintélyelvű lett az ország

Erdogan a mérsékelten iszlámbarát Igazság és Fejlődés Pártja élén 2002-ben került hatalomra. A kezdeti időszakban számos demokratikus reformot hajtott végre, megzabolázta a nagypolitikába is beavatkozó hadsereget. A NATO-szövetségesek az országot a muzulmán demokrácia mintaképének tekintették. Ám az utóbbi években Erdogannak azt vetették a szemére bírálói, hogy rendszere tekintélyelvű irányba tart, egyre inkább az iszlám gyökerekhez tér vissza, és türelmetlen a nézeteit ellenzők iránt.