Fel akarták robbantani az ukrán parlament alelnökét

2014.12.25. 14:53

Szerda este egy ismeretlen személy kézigránátot dobott Kijevben az ukrán Legfelső Tanács elnökének első helyettesére.

 

A merénylő röviddel éjfél előtt próbálta meg eltenni láb alól Andrij Parubijt, aki épp egy társasággal beszélgetett a Kijev szálló bejárata előtt. A politikus így idézi fel a történteket a Facebook-oldalán:

„Éppen a Rádából voltam hazatérőben a hotelben lévő szállásomra, amikor összefutottam néhány barátommal a bejárat előtt, akikkel beszélgetni kezdtünk. Egyszer csak felfigyeltem egy magas, sportos testalkatú fiatalemberre, aki mellettünk elhaladtában feltűnően a képembe nézett, majd a zsebéből elővett egy fémtárgyat, amit a lábaink közé ejtett.” 

A gömbölyű vagy tojásdad alakú fémtárgy – mint kiderült, egy eddig azonosítatlan típusú kézigránát – végigpattogott a lábak között, azután a lejtős járdán begurult egy ott parkoló jármű alá, ahol felrobbant. Csupán a szerencsének köszönhető, hogy senki nem sérült meg. A merénylő még a detonáció előtt futásnak eredt, így sikerült felszívódnia. 

„Bármilyen típusú volt az a gránát, azok után, hogy a kelet-ukrajnai frontvonal tűzvonalában tett látogatásom során Grad rakétákkal próbáltak megsemmisíteni, a ma éjjeli próbálkozás teljesen komolytalannak tűnik a szememben” – fűzi hozzá a politikus, aki a múlt téli kijevi „majdanos” forradalom idején az akkori kormányellenes erők parancsnoki szerepét töltötte be, majd egészen az utóbbi időkig az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkáraként irányította a szakadárok elleni terrorellenes műveleteket