Az azerbajdzsáni hatóságok átkutatták és bezárták az amerikai alapítású Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió bakui irodáját.

A rádióadó közleménye szerint fegyveres rendőrök kíséretében megjelenő ügyészek és nyomozók egy külön terembe terelték az alkalmazottakat, kinyitották az iroda páncélszekrényét, és iratokat, eszközöket, valamint pecséteket koboztak el. Az alkalmazottak több órán át voltak bezárva anélkül, hogy telefonálni tudtak volna, és számítógépet sem használhattak. Többüket később beidézték az ügyészségre.

A hatóságok egy bírósági intézkedésre hivatkoztak, amely szerint az RFE/RL működése nem felel meg a külföldről finanszírozott nem kormányzati szervezetek számára előírt szabályoknak. A főügyészség ezt „súlyos bűncselekménynek” ítélte.

Megfélemlíti a független újságírókat

Nenad Pejic főszerkesztő véleménye szerint a házkutatás „felháborító módon megsértette az Azerbajdzsán által betartani vállalt összes nemzetközi kötelezettséget”. Az amerikai támogatású médiát felügyelő washingtoni szövetségi ügynökség elnöke, Jeff Shell szerint az eljárás a független sajtóval való leszámolás egyik lépése, „az azeri kormány visszaélési kísérlete, hogy megfélemlítse a független újságírókat, és elnyomja a szabad sajtót”.

Pejic azt ígérte, hogy „folytatják a munkát az azeriek jogának támogatásáért, hogy szabadon hozzájussanak azokhoz az információkhoz, amelyekre szükségük van”.

Az amerikai külügyminisztérium hivatalosan még nem reagált a történtekre, de egy illetékes nem hivatalosan nyugtalanítónak minősítette az eseményt.