Hátborzongató felvételek láttak nyilvánosságot az AirAsia vasárnap reggel szerencsétlenül járt utasszállítójának maradványairól. A videón jól látszik, ahogy az indonéz haditengerészet az Indiai-óceánon lebegő holttesteket próbálja összegyűjteni, és még egyvalami szembetűnő: a tetemeken nincs ruha. 

 

A látvány nem egyedi, a légi katasztrófák helyszínein készült fotókon gyakran látni meztelen holttesteket, így volt ez a Malaysia Airlines Ukrajna felett lelőtt gépével is. A tragédia helyszínére először megérkezett újságírók és fotósok akkor döbbenetes látványról számoltak be. A New York Times tudósítója például észrevett egy nőt, akin csak egy fekete melltartó volt, egy férfit, aki zokniban feküdt a földön, de a nadrágja nem volt rajta, és egy fiút kék alsónadrágban és sportcipőben – szintén ruha nélkül.

Egyáltalán nem ritka

Az Ukrajna felett lelőtt maláj gép áldozatainak holttesteit jelölik megForrás: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko

A jelenség sajnos egyáltalán nem ritka, és könnyen megmagyarázható. A The New York Times még a Malaysia Airlines tragédiája után kérdezte meg róla Alan Diehl légibiztonsági szakértőt.

„Ha az áldozatokon nincs ruha, az általában azt jelenti, hogy az utas kiesett a gépből, vagy extrém, több száz kilométer/órás széllökéseknek volt kitéve, amikor zuhant – magyarázta Diehl, aki az Egyesült Államok légierejének is dolgozott.

Attól is függ, hol ült

„A légörvény szó szerint könnyedén leszakítja a ruhát a szerencsétlenül járt utasokról” – mondta a szakértő, aki szerint ilyen esetben az is meghatározó, hol ült az áldozat a gépen.

„Ha egy nyíláson kizuhan a test, akkor előfordulhat, hogy teljesen meztelenül ér földet, míg ha mondjuk be volt szíjazva, és a gép egyik épen maradt részében ült, ami egyben csapódik a földnek, akár még érintetlen is lehet a holttest” – tette hozzá.

Nem éreztek semmit

Diehl ugyanakkor elmondta azt is, hogy az ilyen magasságból lezuhanó gépeken olyan gyorsan csökken a légnyomás, hogy az utasok szinte kivétel nélkül elájulnak már a zuhanás első másodperceiben.