Rezsiemeléssel indul az újév Ukrajnában

Ukrajna
Kijev
Vágólapra másolva!
A kijevi hatalomváltás, a Krím félsziget Oroszország általi bekebelezése és a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus határozta meg az elmúlt esztendőt Ukrajnában. Idén megszorítások jönnek.
Vágólapra másolva!

Az ország államcsődhöz közelít, ezért a tavalyi, fegyveres konfliktusokkal és gazdasági válsággal telt év után az idei esztendő megszorításokkal kezdődik. Ezt Arszenyij Jacenyuk kormányfő is elismerte, amikor néhány hete ismertette kormánya programját és a 2015-ös terveket.

Sokkoló gazdasági adatokat sorolt a miniszterelnök:

  • az ország devizatartaléka 10 milliárd dollár alá esett
  • az infláció mértéke megközelíti a 20 százalékot
  • a GDP 2015-ben várhatóan 7 százalékot esik vissza
  • az állami költségvetés hiánya 1088 milliárd forintnak felel meg
  • az állami gázvállalat 1760 milliárd forintnyi hiányt halmozott fel
  • 2015-ben költségvetési megszorítás és lakossági rezsiemelés lesz

Ukrajna viharos elmúlt egy éve a kijevi hatalomváltással kezdődött, miután 2014 elején félmilliós tömeg gyűlt össze azt követelve, hogy Oroszország helyett az EU-t válasszák, és távozzon Viktor Janukovics államfő.

Tüntetők a Majdan (Függetlenség) téren Forrás: AFP/Daniel Slim

A tüntetés később véres összecsapássá fajult a kormányerőkkel, ezután pedig az ukrán parlament február 22-én Janukovicsot elmozdította hivatalából. Az államfő orosz katonai segítséggel Oroszországba szökött. Azóta is ott él.

Viktor Janukovics nem ismerte el lemondatását, és Oroszországba menekült Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Az ellenzéki Arszenyij Jacenyuk lett a kormányfő. Moszkva a kijevi hatalomváltást puccsnak minősítette, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig mozgósította a katonákat és önhatalmúlag elcsatolta a Krím félszigetet.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök - megerősítették posztján Forrás: AFP/Maurizio Gambarini

Az oroszbarát szakadárok ezután a Janukovics és köreinek befolyása alatt álló Donyeck és Luhanszk megyékben is megvetették a lábukat, és májusban törvényellenes népszavazáson kimondták a két megye Ukrajnától elszakadását.

Oroszország bekebelezte a Krím félszigetet Forrás: AFP/Vasily Maximov

Közben április közepén Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő hadműveletet indított a kelet-ukrajnai szakadár rendbontások megfékezésére. Májusban azonban a szakadárok Donyeck déli részéig terjesztették ki a harcokat.

Donyeck - az ukrajnai konliktus harcaiban csaknem 5 ezer embert halt meg Forrás: MTI/EPA/Valentyin Egorsin

A még tartó kelet-ukrajnai konfliktusban az ENSZ decemberi jelentése szerint már több mint 4,6 ezren vesztették életüket. Közben július 17-én Donyeck mellett lezuhant egy maláj utasszállító, amelyet rakétatalálat ért.

A lelőtt maláj gép roncsai Donyeck közelében Forrás: AFP/Bulent Kilic

A katasztrófában 298 ember halt meg, többségük holland, illetve ausztrál állampolgár volt. Kijev szerint a szakadárok lőtték le a gépet, Moszkva viszont az ukrán fegyveres erők nyakába próbálja varrni a felelősséget.

Októberben ismét választásokat tartottak Ukrajnában Forrás: MTI/EPA/Darek Delmanowicz

Október 26-án előre hozott parlamenti választást tartottak, amelyet nagy fölénnyel Európa-párti erők nyertek. Több mint kétharmados többségű kormánykoalíciót alakítottak, ismét Jacenyukot bízták meg a kormányalakítással.