Meghalt a börtönben egy feltételezett al-Kaida vezér

Vágólapra másolva!
Meghalt az 1998-as amerikai nagykövetségek elleni bombamerényletek egyik feltételezett kiötlője. Az 50 éves férfi májrákos volt, január 12-én kezdődött volna a pere New Yorkban.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal New York-i pere előtt elhunyt a börtönben Abu Anasz al-Líbi, akit azzal vádolt az amerikai igazságszolgáltatás, hogy vezető szerepet játszott az 1998-as nairobi és Dar es Salaam-i amerikai nagykövetségek elleni pusztító robbantásos merényletek megszervezésében.

Al-Líbinek, aki májrákja volt, január 12-én kezdődött volna a pere. Ő maga tagadta bűnösségét. Felesége pedig azzal vádolta az amerikai kormányt, hogy elhurcolt, félrekezelt, majd meggyilkolt egy ártatlan embert. Szerinte férje a májműtétje utáni komplikációkba halt bele.

A férfit 2013-ban kapták el a líbiai Tripoliban. Akkor már tíz éve szerepelt az FBI legkeresettebb bűnözőinek listáján, 5 millió dolláros nyomravezetői díjjal. Az elfogására indított akció miatt Líbia utóbb tiltakozott, mivel tudtuk nélkül akcióztak az amerikai kommandósok líbiai területen - jelentette a BBC.