Még néhány szankció és meginoghat Oroszország

Vágólapra másolva!
Az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések további szigorítása azzal a veszéllyel jár, hogy politikailag és gazdaságilag meginog az ország, kaotikus állapotok alakulnak ki, és ez nem érdeke az Európai Uniónak - jelentette ki Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter egy vasárnap megjelent lapinterjújában.
Vágólapra másolva!

"Soha nem volt cél Oroszország politikai és gazdasági káoszba taszítása. Aki ezt akarja elérni, az egy olyan helyzetet fog előidézni, amely sokkal veszélyesebb lesz mindannyiunkra nézve Európában" - mondta a Bild am Sonntag című lapnak nyilatkozva, hangsúlyozva, hogy Oroszország atomhatalom.
A szankciók célja visszaterelni Oroszországot az ukrajnai válság megoldásáról szóló tárgyalásokhoz. Egyesek Európában és az Egyesült Államokban egyszerűen csak térdre akarják kényszeríteni a régi vetélytársat. "De ez nem érdeke sem Németországnak, sem Európának. Meg akarjuk oldani az ukrajnai válságot, nem pedig térdre kényszeríteni Oroszországot" - jelentette ki.

A nyugati hatalmak azzal vádolják Moszkvát, hogy fegyverrel és emberi haderővel támogatja a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat. Moszkva tagadja ezt.

Pénteken egyeztettek

A német, a francia, az orosz és az ukrán külügyminiszter pénteken egyeztetést folytatott egy csúcskonferenciáról. A berlini külügyminisztérium közölte: a miniszterek egyetértettek abban, hogy mielőbb össze kell hívni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), Ukrajna, Oroszország és az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok képviselőiből álló, úgynevezett kontaktcsoportot. A csoport négy hónapi szünet után karácsonykor ült össze újból Minszkben, de csupán az ukrán kormányerők és a szakadárok közötti korlátozott fogolycseréről született elvi megállapodás. A szóvivő időpontról nem tett említést.