Takonykóros pandákért izgulhatnak Kínában

Baby panda jósolja meg a riói vb eredményeit.
Vágólapra másolva!
Súlyos fertőzés ütötte fel a fejét egy kínai pandatelepen. Az állatok közül többen takonykórban betegedtek meg, kettő el is pusztult. A kór terjedésének szigorú intézkedésekkel igyekeznek elejét venni. 
Vágólapra másolva!

Takonykórjárvány tört ki egy tenyésztőtelep pandái közt a kínai Sanhszi tartományban. Eddig négy állatot fertőzött meg a kór, ketten - a 8 éves nőstény Cseng Cseng és egy mási állat - el is pusztult már. A többi panda védelmére rendkívüli intézkedéseket léptettek életbe a Hszianban található tenyésztő- és kutatóközpontban.

Magas halálozási ráta

A takonykór rendkívül veszélyes betegség, amely legtöbbször kutya- és macskaféléket fertőz meg. A halálozási ráta akár 80 százalékos is lehet.

"Sosem sújtott még hasonló járvány minket" – idézte a China Daily angol nyelvű kínai lap Han Hszüe-lit, az intézmény igazgatóját. Az igazgató szerint amint kiderült, hogy miben szenvedett a már decemberben kimúlt Cseng Cseng, külön kórtermekbe költöztették az állatokat, külön ápolót jelöltek ki számukra, és erős fertőtlenítőszert vetettek be az intézmény egész területén.

A képt illusztráció Forrás: Thinkstock

Konzílium

A beteg pandák jelenleg orvosi kezelés alatt állnak, az egészséges állatokat pedig napi 24 órás szigorú megfigyelés alatt tartják, és meghívtak 20 pandabetegség- és takonykórszakértőt is Kína különböző részeiről. Az intézmény Cseng Cseng halála előtt 25 pandával rendelkezett, amivel a világ harmadik legnagyobb pandaotthonának számított.

A takonykórról - más borzongató fertőzések mellett - korábbi cikkünkben olvashat bővebben.